Други дестинации засенчват Европа заради липсата на координация?

2103
Други дестинации засенчват Европа заради липсата на координация?

© Pexels.com

Туристическата индустрия в Европа е изложена на риска да бъде засенчена от други глобални дестинации, с оглед на мерките, които правителствата предприемат за отваряне навреме за летния сезон, казват експерти пред CNBC.

Туризмът съставлява 10% от европейската икономика и създава 27 милиона работни места пряко и непряко на континента. Секторът обаче е спрял от март, след като много страни наложиха блокади и строги ограничения за пътуване с цел спиране на разпространението на COVID-19.

Европейските правителства обявиха стратегии за повторното отваряне на сектора за лятото, но има опасения, че липсата на координация ще облагодетелства други дестинации.

“Това, от което се опасявам, е липсата на стандартизация и хармонизация,” казва Едуардо Сантандер, ръководител на Европейската туристическа комисия.

От Европейската комисия през миналата седмица излязоха с насоки за това как би трябвало да отворят туристическите дестинаци на континента. Сред тях има идеи, като система за резервации за храна и басейни. Решенията обаче, в крайна сметка, завсият от отделните правителства в 27-те страни членки.


Това означава, че различните държави обявиха различни мерки за това как да приемат нови туристи. По данни от този месец повечето европейски дестинации очакват пристигащите туристи да намалеят с между 30 и 40% през 2020 г., в сравнение с 2019 г.

Според същите данни Франция се очаква да бъде най-силно засегната европейска дестинация с близо 38 млн. посещения по-малко през 2020 г. Испания и Италия следват с 34 и 31 млн. по-малко посещения.

“Малко притеснена съм, ако погледна към проблема от по-глобална гледна точка,” казва Джована Манци, главен изпълнителен директор на BWH Hotel Group в Италия.

“За съжаление, нямаме съгласуваност, защото всяка страна прави каквото иска”, добавя тя. Според нея обаче страни, като САЩ и Китай, е по-вероятно да покажат обединен фронт като дестинации, което може да ги направи по-популярни от Европа.

От ОИСР обявиха в свой доклад за 2020 г., че “Франция, Испания, САЩ, Китай и Италия остават петте водещи туристически дестинации в света, генерирайки 27% от посещенията в световен мащаб през 2018 г.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg