Единственият водопад в пустинята на Египет, който е създаден от човека

948
Единственият водопад в пустинята на Египет, който е създаден от човека

© Pixabay

Долината Уади Ел-Раян, разположена на 65 км югозападно от град Фаюм в Египет, е дом на две големи изкуствени езера.

Тук се намират и единствените водопади в страната.

Оазисът Фаюм първоначално се оттича в езерото Карун на север. Но то може да поеме само определен обем. Всичко над този капацитет би наводнило околната земя, често причинявайки непоправими щети поради високото съдържание на соли във водите.


Това означава, че в района могат да се отглеждат водолюбиви култури, като ориз и тръстика, но в много малки количества.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rose (@_.rtravels)

Трябва да се открие алтернативен вариант за оттичате на оазиса, като се оказва, че голямата депресия на Уади Ел Раян е подходяща.

През 1974 г. 9-километров отворен канал и 8-километров тунел са прорязани през пустинята от западната страна на депресията Фаюм до Уади Ел Раян. Водите, минаващи по тези водни пътища, образуват две големи езера.

Водата първо достига до северното езеро, а когато то се запълни, продължава до другото. Тъй като скалите в местността ерозират, над тях се образуват водопади.

Водопадите разполагат с няколко каскади, като нито една от тях не е по-висока от 2 до 4 метра. И все пак те привличат вниманието на местните, живеещи в пустинята - повечето от тях никога през живота си не са виждали водопади. Те влизат и в много египетски поп клипове и филми.

Животът им обаче няма да е дълъг. Нивото на долното езеро непрекъснато се повишава и те ще съществуват, само докато разширяващата се водна повърхност позволява скорост на изпарение, равна на количеството вода, вливаща се в него.

Край езерата зимуват множество мигриращи птици, те са място за размножаване на много риби. Понастоящем районът е природен резерват и е дом на единствената популация в света стройнороги газели, както и на 8 други вида бозайници и 13 вида птици.

13 факта за най-щастливата страна, която никога не е имала армияИсландия е малка страна, в която живеят само 358 780 души

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg