Хвитсеркюр - драконът на Исландия

2086
Хвитсеркюр - драконът на Исландия

© Pixabay

Великолепният и внушаващ страхопочитание Хвитсеркюр (Hvítserkur, бяла риза на исландски) е по-известен като "дракона на Исландия".

Скалното образувание се намира по протежение на източния бряг на полуостров Vatnsnes в северозападната част на страната.

Това е много посещавано място, въпреки че в района не живеят много хора, а най-близкият до скалната формация град има население от около 50 000 души.


Климат

Температурите в Хвитсеркюр остават сравнително постоянни през целия ден, всъщност през цялата година, което обяснява липсата на сезони. Там е най-топло през юли, а най-ниската средна температура е минус 5 градуса вечер.

През зимата периодите на замръзване се удължават, като март е най-студеният месец, а май е най-слънчевият и най-сухият. Обикновено валежите има в края на годината, през декември, разказва World Atlas.

Впечатляващата скална формация

Скалната формация е наполовина бяла поради изпражненията от гнездящите по нея птици, които за мнозина я правят да изглежда още по-жива и завладяваща. В основата на скалата има две дупки, придаващи на Хвитсеркюр вид на дракон, който пие вода. За да защити основата от ерозия от солената морска вода, тя е подсилена с бетон.

Работният ден е до 16:00, или как се живее в НорвегияВ Норвегия работният ден завършва средно в 16:00 часа, за да може времето буквално „да се обедини с природата“

Популярна туристическа атракция

За да се насладят на величествената гледка на северното сияние, туристите трябва да посетят великолепния Хвитсеркюр между средата на септември и средата на април, когато нощите са напълно тъмни в Исландия.

Околността най-добре може да се проучи с кола под наем, стига да нямате нищо против трудното пътуване през грубата брегова линия. От брега можете да се разходите директно до този висок 15 метра монолит във формата на животно, като ще бъде добре да се въоръжите с пръчка или чадър.

През лятото посетителите често се налага да прогонват многото арктически рибари, или криас (национална птица на Исландия, изобразена на нейните пощенски марки), които са разпръснати навсякъде. Тези птици са много обичани от местните жители и са защитен вид. Освен това обаче са много агресивни и с готовност ще атакуват всеки, който се осмели да се доближи до гнездата им.  

Дивата природа

Посещавайки Хвитсеркю, скоро може да се окаже, че наблюдавате една от най-големите колонии тюлени в Исландия. По брега можете да се насладите и на големи синьо-златисти медузи, които се носят от приливите и отливите. В района изобилстват множество местни видове птици, като фулмари и чайки. 

Дружелюбни хора
Прехраната на жителите на градовете в близост до скалната формация зависи до голяма степен от селското стопанство, промишлеността, търговията и риболова. Хоратаса известни със своите гостоприемство и учтиви маниери, както и с факта, че винаги са готови да отпразнуват почти всеки повод.

На полуостров Vatnsnes лесно могат да се намерят храна и квартира, което прави обиколката на околните села не само информативна, но и доста приятна. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg