Исландия иска да рестартира туризма си. Но само за богатите

978
Исландия иска да рестартира туризма си. Но само за богатите

© Pixabay

За хората, които обичат да пътуват и искат да избегнат ограниченията, наложени заради втората вълна от COVID-19 в Европа, вече има надежда.

Исландия предлага работни визи за граждани на държавите от Шенгенското пространство, които позволяват шестмесечен престой в Страната на огъня и леда, въпреки че границите ѝ остават затворени за масовия туризъм.

Има обаче едно важно условие, на което кандидатите трябва да отговарят - да имат стабилна професия и да получават близо шестцифрена годишна заплата, пише Bloomberg.

Идеята на правителството е да привлече високоплатени специалисти от Силициевата долина или от богатите европейски градове, които да харчат парите си в Исландия.

Дългосрочните гости не се вписват в традиционната дефиниция за туристи, но местните се надяват, че те ще наемат пустеещите апартаменти, предлагани в Airbnb, ще запълнят празните маси по заведенията и ще обикалят забележителностите на страната. 


Исландия не е първата държава, която предлага подобни стимули за дългосрочните си посетители. Бермуда, Барбадос, Каймановите острови и Естония използват същата стратегия, за да привличат платежоспообни посетители по време на пандемията, която драстично намали постъпленията от туризъм.

Исландската оферта обаче е уникална с това, че е насочена конкретно към най-платежоспособните кандидати, въпреки че страната, така или иначе, не е от евтините дестинации.

В Бермуда, например, се изисква еднократна такса от 263 долара за хората, които искат да прекарат месеците от карантината на атлантическия остров. Исландия иска доказан месечен доход от 1 милион исландски крони, което се равнява на 7 360 щатски долара месечно, или около 88 000 долара на година.

Освен това кандидатите трябва да отговарят на определени условия, свързани със здравното осигуряване.

Поканата за чуждестранните професионалисти не е рекламирана широко. Целта на исландските управляващи е да увеличат потреблението и инвестициите без много шум и без да натоварват излишно здравната система на страната, която е с население от 357 000 души. 

Засега островната държава изглежда успява да ограничи разпространението на втората вълна от пандемията от COVID-19. Общият брой на заразените от март насам е едва 5000 души, а жертвите на болестта са 25.

Освен това Исланидя се надява да овладее и проблема с безработицата. Очаква се, че високоплатените "гости" от чужбина няма да се конкурират с местните за съществуващите работни места.

Туроператорът, който вижда светлина в тунела за масовия туризъмНякои сегменти в туристическия бизнес, като продажбите на самолетни билети, пострадаха сериозно през последните няколко месеца, но до известна степен бяха компенсирани от ръста в други сектори

Исландия е на път да преосмисли изцяло своята туристическа индустрия, насочвайки я към ограничен брой посетители с високи доходи, а не към масовия потребител, пише още Bloomberg.

През 2018 г., след цяло десетилетие на непрекъснат туристически ръст, броят на посещенията в страната достигна 2.3 милиона. Броят на гостите надхвърли този на местните жители в съотношение 7 към 1.

Сега страната е изправена пред точно обратната тенденция. Тази година посещенията бележат спад от близо 80%, но последствията от това не са само негативни.

В националния парк Тингвелир мъховете и лишеите започват да се възстановяват върху черната лава, покриваща земята. Езерата се пречистват с прясна вода от топящите се ледници.

Този "ренесанс" може да се запази в дългосрочен план, ако управата на парка успее да намали човекопотока и да заложи на устойчивия туризъм, вместо на масовостта.

Позитивите, свързани с ограничаването на прилива от туристическите тълпи, се виждат и на други места, които традиционно страдат от свръхпосещаемост - Венеция, Тайланд и Амстердам са само част от примерите.

Исландия също изглежда решена да научи "уроците", преподадени от пандемията. Местните предприемачи все по-често се ориентират към хотели с малък обем, но високо качество и "бутикова" стойност.

В зимната дестинация Деплар Фарм и спа курорта Синята лагуна цените на нощувките започват от 2000 долара на човек.

Така че, ако искате да прекарате следващите месеци в малко по-приятна изолация и можете да докажете, че печелите достатъчно, Страната на викингите с удоволствие ще ви приеме.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg