Изкуството да оцеляваш като водач на камили

457
Изкуството да оцеляваш като водач на камили

© pixabay.com

Животът на водач на камили в голяма степен наподобява този на моряка. В пустинята корабите са самите животни. За да се доберат от една точка до друга, водачите трябва да умеят да ги насочват, да знаят как да се ориентират по звездите и да се грижат за животните.

Как може да се ориентирате в пустинята?

Водачите на камили познават пустинята като петте пръстта на ръцете си. Те с лекота могат да открият дюна или кладенец дори в тъмнината. Много хълмове си приличат, но местните са способни да съзрат разликите между тях и да определят кой кой е. Тези навици се развиват във времето.


В пустинята е лесно да се заблудите и загубите. Поради това професията водач на камили е популярна по тези ширини.

Не са много хората, които сами могат да се справят в пустинята. Пясъчните бури са способни за часове да променят вида на някои бархани, което допълнително услонява ориентирането.

Ако се загубите в пустинята, най-добрият изход е да се опитате да се върнете на пътя, по който сте тръгнали, пише Travel Ask.

Ако не успеете, то дочакайте нощта и се движете по звездите. Има и трети вариант - качете се на своя “кораб” (камилата). Те знаят накъде обикновено ги водят хората.

Камилите имат добре развита памет, която им помага да се ориентират. Те не могат да се изгубят. Дори в напреднала възраст, знаят точно къде майка им ги е кърмила през първите месеци от живота им. Случва се малки камили да се загубят в пустинята. Те се връщат на последното място, където са били кърмени. Ако не открият майка си там, отиват към предишното. Майката също следва този маршрут.

13-годишна суша превърна езеро в Чили в пустиняДопреди 20 години езерото Пенюлас в централната част на Чили е било основен водоизточник за град Валпараисо

Възрастните камили също помнят местата, където са се чувствали добре. Поради това винаги ги намират, когато имат нужда от почивка или храна.

Правилата на кервана

Да си водач на камили изисква добре да познаваш животните. А камилите имат различен характер от този на човека. Сред тях има спокойни, но и неподатливи на командване.

Затова при създаването на керван водачът винаги поставя първа в колоната най-опитната и уравновесена камила. Така останалите ще взимат пример от нея и ще се научат.

Шест причини да посетите Дагестан Тропична гора, долина от орхидеи, един от най-дълбоките каньони в света, подземен водопад с езеро - това са само част от атрактивните места

В кервана има само мъжки камили. Женски не се взимат, тъй като мъжките стават много агресиви. Те по принцип са ревниви и са способни да се борят с конкурентите си за вниманието на избраницата до смъртта си.

Опитните водачи на камили знаят къде в пустинята има вода. Дори в най-сухи години, в дълбоките кладенци винаги остава нещо за пиене. Колкото до камилите, те рядко имат нужда да пият вода. Може да не приемат и капка в продължение на няколко седмици. Често им стига само влагата, която идва от яденето на растения.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg