Извън контрол ли е кризата с изгубените багажи по летищата?

959
Извън контрол ли е кризата с изгубените багажи по летищата?

© Pixabay

Над 2.2 милиарда евро са потънали за една година някъде по международните летища под формата на изгубени багажи.

Най-засегнати от подобни неволи са чуждестранните пътници, сочат данни на сайта MoneyTransfers.com, цитирани от икономическото издание Boursier.com.

Вероятността багажите да бъдат изгубени е 4.7 пъти по-голяма при международните, отколкото при вътрешните полети.


На 1000 пътници се губят 8.7 багажа при международни полети - почти два пъти повече, в сравнение с 4.35 багажа при вътрешни полети.

Общата стойност на изгубените или повредени багажи също е по-висока при полетите в чужбина, тъй като пътниците носят повече вещи при по-дългите пътувания, посочва БТА.

Международна криза с багажите

Според доклад на международната технологична компания за услуги в авиационния сектор SITA умножаването на пътуванията по въздух през 2021 г., когато пътниците са били 2.28 милиарда (а се очаква те да бъдат още повече през 2022 г.) е било съпътствано от увеличение на изгубените и повредени багажи с 24 процента.

През 2012 г. делът на грешките при обработката на багажи е бил средно 4.35 багажа на 1000 пътници, или общо 9.9 милиона багажа.

Смята се, че 6 процента от тези багажи са окончателно изгубени или откраднати.

Мъж прелетя 1 770 км, за да прибере багажа си, изпратен на грешно летищеАмериканец прелетя 1 770 км от Коста Рика до Маями, за да прибере багажа си, след като е изпратен на грешното летище

Колко струва един средностатистически куфар?

Според проучване на обществената организация SNWM средната стойност на куфара на летовник е 3824 евро. Въз основа на тези данни MoneyTransfers е изчислил, че общо загубата на багажи във въздушния транспорт възлиза на 2=2 милиарда евро годишно. А тази сума ще нараства с увеличаването на пътуванията след пандемията.

Пътните застрахователи обикновено покриват загубата на багаж, но до стойност от около 1800 евро.

Все още е рано да се добие ясна представа за ситуацията през 2022 г. Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ) съобщи, че тази година броят на международните пътници се очаква да достигне 69 процента от нивото през 2019 г., което представлява увеличение с 42 на сто спрямо 2021 г.

Силното възстановяване на пътуванията след пандемията предизвика гигантски задръствания и затруднения с намирането на наземен персонал. Някои летища дори отмениха множество полети през последните месеци, изправени пред недостига на работна сила.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg