Къде се намира гробницата на Чингис хан?

3839
Къде се намира гробницата на Чингис хан?

© Pixabay

Чингис хан обединява монголските племена и създава огромна империя, която се простира от Тихия океан до Украйна по времето на неговата смърт през 1227 г.

Неговите наследници пък успяват да завладеят и нови територии.

Любопитен факт от историята е, че местоположението на гробницата на Чингис хан не е известно и е малко вероятно да бъде намерено скоро.

Нещо повече - има много хора в Монголия, които предпочитат гробът на Чингис хан никога да не бъде намерен, тъй като легендарният владетел днес се възприема с почти религиозно благоговение,  пише електронното издание Live Science.

Една от възможните хипотези гласи, че Чингис хан е бил погребан в източната монголска провинция Хентай, където е роден.


Историческите извори обаче не дават никакви конкретни доказателства или поне улики къде би могла да е гробницата на Чингис хан или как е изглеждала. Изследователите са използвали сателитни изображения, за да търсят гробницата, като в резултат на тези проучвания са идентифицирани различни археологически останки, но не и самата гробница на Чингис Хан.

„Тайната история на монголите“ е анонимен текст, написан сравнително скоро след смъртта на Чингис хан. В него също не се споменава гробницата му, но се споменава, че през 1227 г. той „се е възнесъл на небето“.

В текста обаче се посочва, че Чингис хан е изпитвал силна духовна връзка с Бурхан Халдун - свещена планина в провинция Хентай. Легендата гласи, че в детството си Чингис е използвал планината, за да избяга от врагове, които го преследват.

Текстът цитира самия владетел, който казва: „Всяка сутрин ще принасям жертва на Бурхан Халдун, всеки ден ще ѝ се моля. Потомството на моето потомство трябва да помни това и да прави същото!“ Афинитетът, който Чингис хан е изпитвал към тази планина, води до логичния въпрос дали е бил погребан там, но досега не е открита гробница.

Първите небостъргачи в Европа са построени през СредновековиетоТе се намират в Града на стоте кули

Когато умира на около 67-годишна възраст, Чингис хан и неговата армия водят военна кампания срещу тангутите в днешен Северозападен Китай. Това може да е затруднило връщането на тялото му в Монголия, смятат някои историци. 

Той може да е бил на около 500 километра от съвременната монголска граница. Допуска се, че монголците по онова време може да не са имали познания за техниките за балсамиране и може да са били принудени да погребат Чингис хан другаде, защото не са могли да пренесат навреме тялото му в Монголия.

Възможно е останките и гробницата на Чингис хан да се намират в района на Ордос в Северозападен Китай.

Венецианският изследовател Марко Поло, живял от 1254 до 1324 г. и прекарал около 17 години в Китай, твърди в своите пътеписи, че 20 000 души, които са знаели за местоположението на гробницата, са били убити в опит да запази местоположението ѝ в тайна. Историите на Поло са записани от писателя Рустикело да Пиза, чиято книга е публикувана около 1300 година.

Марко Поло обаче пише десетилетия след смъртта на Чингис Хан. Освен това точността на някои от останалите твърдения на венецианския пътешественик, например това, че Кублай Хан - внукът на Чингис, е назначил Поло за длъжностно лице, се обсъжда с известно съмнение от съвременните историци.

Така че няма никакви доказателства за достоверността на неговите разкази за гробницата на Чингис хан.

Издирването ѝ продължава до ден днешен, но засега местополжението ѝ остава обвито в легенди и мистерии. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg