Как държавите ще подкрепят туризма през 2020 г.?

8414
Как държавите ще подкрепят туризма през 2020 г.?

© Pixabay

Туристическият сектор понесе един от най-тежките удари по време на пандемията от COVID-19, а негативните ефекти върху индустрията вероятно ще се запазят за дълъг период от време, имайки предвид неяснотата, която витае около бъдещето на трансграничните пътувания.

Според изчисленията на Европейската комисия хотелите и ресторантите в европейските държави тази година ще загубят поне половината от своите приходи.

През март постъпленията от туризъм в Италия и Испания, които са сред водещите туристически дестинации на Стария континент, но в същото време бяха и най-засегнатите държави от коронавируса, бележат спад съответно от 95% и 77%.

Туристическият сектор заема много голям дял от икономиките на повечето държави от Южна Европа, които разчитаха именно на него в периода на възстановяването след финансовата криза от 2008 г.


В България той генерира 12% от брутния вътрешен продукт, в Гърция - 20%, в Португалия - 18%, в Испания - 15%, а в Италия - 13%.

На фона на постепенното разхлабване на ограничителните мерки в повечето европейски държави, хотелите, заведенията и плажовете лека-полека започнаха отново да се изпълват с живот.

Оборотите обаче остават много по-ниски от средните за този период на годината, а представителите на сектора настояват за подкрепа от страна на правителствата.

У нас Министерството на туризма вече представи част от мерките, което ще бъдат насочени в подкрепа на местната туристическа индустрия. Държавата залага основно на промотирането на вътрешния туризъм, тъй като международните пътувания това лято се очаква да бъдат затруднени в една или друга степен.

Правителството обяви, че ще насърчи конценсионерите на плажовете да предложат атрактивни цени на чадърите и шезлонгите, като на някои места те ще бъдат безплатни. Държавата ще разработи и мобилно приложение, което ще предлага информация в реално време за условията в хотелите и плажовете по Черноморието.

Беше постигната договорка и със съседните балкански държави (Гърция, Сърбия и Румъния) да не се налага 14-дневна карантина при пътуванията на техните граждани.

Как обаче изглеждат мерките за насърчаване на туристическата индустрия в останалите държави от региона и в Европа?

Гърция

В Гърция, както и у нас, туризмът е ключов за икономическото възстановяване, поради което южната ни съседка също предприема спешни мерки за "спасяване" на летния туристически сезон.

На първо място са мерките за гарантиране на безопасността на туристите. Гърция възнамерява да се рекламира най-вече като дестинация, "свободна" от коронавируса. Всички собственици на хотели, къщи за гости, яхти, пристанища и др. ще трябва да спазват строги изисквания за противоепидемична безопасност.

По този начин страната цели да успокои страховете както на посетителите, така и на голяма част от местното население, което не гледа с добро око на масовия приток на чужденци през лятото.

Правителството в Атина планира и серия от дипломатически инициативи, насочени към основните туристически пазари, като Германия, Русия и САЩ. Целта е да се постигне договорка за отпадане на 14-дневната карантина за техните граждани, които се завръщат от лятната си почивка в Гърция.

Гърция възстанови фериботните услуги до всички островиОт днес в Гърция отварят врати и кафенетата, ресторантите, баровете и летните кина

Турция

Турция също се готви да "рестартира" летния сезон от средата на юни. След края на свещения месец Рамазан ограниченията за вътрешните пътувания ще отпаднат, а от средата на юни трябва да бъдат възобновени и международните полети.

Освен това правителството в Анкара планира серия от стимули за компаниите в сектора. Част от плащанията на хотелиерите и ресторантьорите към държавния бюджет ще бъдат отложени за края на годината.

На пенсионерите пък ще бъдат изплатени по 200 евро "ваканционен бонус", който те ще могат да използват за вътрешни екскурзии в страната.

Италия

Италия също насочва голяма част от фокуса си върху вътрешния туризъм. Страната ще предложи подобни "бонуси" на местните граждани, които решат да прекарат лятната си ваканция в Италия.

Семействата ще могат да разчитат на еднократна помощ от 500 евро, хората, които пътуват самостоятелно, ще могат да вземат по 150 евро, а двойките - по 300 евро. Мярката ще е насочена към домакинствата с по-ниски доходи, като едно от условията за отпускане на средствата е годишният доход на кандидатите да не надвишава 40 000 евро годишно.

Испания

В испанския туристически сектор са заети близо 3 милиона души, а годишните приходи  възлизат на 180 милиарда евро.

Точно затова браншът не беше доволен от 14-дневната карантина, която правителството въведе за всички чуждестранни посетители. Очаква се обаче през юли тя да бъде отменена, а туристите от чужбина да започнат да се завръщат.

Премиерът на страната Педро Санчес дори заяви, че туристите вече "могат да планират летните си отпуски".

От миналата седмица достъпът до испанските плажове е свободен, но се осъществява при спазване на стриктни мерки за сигурност, социално дистанциране и периодична дезинфекция на плажните принадлежности.

Парковете, музеите и откритите части на заведенията също са отворени.

Испания ще контролира натовареността на плажовете с датчициМадрид ще ограничава времето за плажуване до 4 часа с помощта на специални датчици

Португалия

Португалия също ще разчита най-вече на вътрешния туризъм за спасяването на летния си туристически сезон. Местните хотелиери и ресторантьори се надяват, че той ще успее да компенсира поне част от загубите, генерирани от замразяването на международните пътувания.

Колкото до гостите от чужбина, страната вече разработва механизми, които да позволят на повечето от тях да посетят нейните забележителности. В Мадейра, например, се изисква удостоверение, не по-старо от 72 часа, че посетителите са си направили тест за COVID-19 с отрицателен резултат.

Освен това за ресторантите, хотелите, туристическите агенции и всички останали фирми, заети в сферата на туризма, са предвидени преференциални кредити, гарантирани от държавата, на обща стойност 1.7 милиарда евро.

Франция

Френското правителство обяви, че ще осигури спасителен финансов пакет за туристическия сектор в размер на 18 милиарда евро. Компаниите от сектора ще получат държавна компенсация в размер на 70% от брутните заплати на техните служители.

Освен това по-малките фирми, с под 20 служители и годишни приходи до 2 милиона евро, ще могат да разчитат и на еднократни грантове в размер до 10 000 евро. Предвиждат се и данъчни облекчения, както и отлагането на част от дължимите такси и осигуровки за май и юни.

Очаква се от началото на юни да бъдат отворени заведенията за хранене.

Бъдещето на ресторантите: Всеки ще вечеря под Излизането по ресторанти и барове отново ще се превърне в нещо нормално, след като светът се пребори с коронавируса. Но как, вкъщност, ще изглежда новото нормално?

Хърватия

В Хърватия туризмът заема дял от 20% в брутния вътрешен продукт. На фона на миналогодишните рекордни приходи в сектора на стойност 10 милиарда евро, тази година се очаква спад от 75%.

Освен да разчита на вътрешния туризъм, Хърватия ще се опита да привлече туристи от съседните държави, като Словения и Унгария, където разпространението на COVID-19 не беше толкова голямо.

Останалите адриатически дестинации, като Албания и Черна гора, също се очаква да бъдат ударени тежко от пандемията.

Нова Зеландия

Извън Европа също се разработват най-различни варианти и механизми в подкрепа на туристическата индустрия. Основната част от тях, както и на Стария конинтент, са свързани най-вече с промотиране на вътрешния туризъм.

Една от най-радикалните идеи дойде от новозеландския премиер Джасинда Ардерн, която се отличи с позитивния си подход към овладяването на кризата, предизвикана от COVID-19.

Тя обмисля въвеждането на четиридневна работна седмица като инструмент в подкрепа на местната икономика и най-вече на туризма. Тя призова работодателите да помислят за варианти, при които натоварването на служителите може да бъде разпределено в по-малко дни, което ще им позволи да планират на своите пътувания и ваканции с много по-голяма гъвкавост.

60% от приходите на местната туристическа индустрия идват именно от вътрешните пътувания.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg