Как пандемията промени един от най-популярните туристически обекти?

6996
Как пандемията промени един от най-популярните туристически обекти?

© Unsplash.com

Пандемията наложи промени на Мачу Пикчу, някои от които могат да продължат дълго след нейния край.

Архитектурният комплекс на инките от 15-и век е един от примерите за свръхтуризъм от години, като множество посетители се оплакваха, че пътуванията им до Цитаделата са били провалени от големите тълпи.

Пандемията може би помогна за разрешаването на този проблем. В момента има нови правила, които определят колко хора се допускат и какво могат да правят, след като вече са в комплекса, казва пред CNBC Хосе Мануел Бастанте, директор на Националния археологически парк Мачу Пикчу.


Правила за безопасност

Подобно на други културни паметници по света, Мачу Пикчу беше затворен за посетители през март 2020 г.

Той отвори отново през ноември, но с нови правила за безопасност, като задължително носене на маски, ограничения в размера на групите (не повече от 9 души, в това число и водачът) и изискване групите да бъдат на разстояние най-малко 20 метра.

По-малко посетители

На практика всеки, който е идвал преди на Мачу Микчу, е получавал правото да влезе, става ясно от доклад на ЮНЕСКО от 2017 г.

Уебсайтът за билети за Мачу Пикчу е продавал по 3 700 пропуска на ден, но в тях не влизат 500-те посетители дневно, които са се изкачвали пеша до обекта, според доклада. Нещо повече, в доклада е отбелязано, че са продавани и допълнителни билети от страна на туристическите компании и на място на самия обект.

През юли 2020 г. властите в Перу ограничиха броя на посетители на Мачу Пикчу на 2 244 на ден. Дори и тази промяна обаче не помогна за разрешаване на проблема с това, че хората искат да посещават комплекса по едно и също време, особено при изгрев слънце.

“Всеки искаше да е първи на Мачу Пикчу,” казва той. “Отваряме в 6 часа сутринта, а отпред вече имаше стотици хора, които искаха да влязат, като чакането на опашка продължаваше по два часа.”

Снимка: Unsplash.com

Сякаш посетителите вярваха, че “слънцето ще изгрее супер рано и ще освети Мачу Пикчу, като във филм,” казва той, допълвайки, че най-доброто време за посещение, всъщност, е следобед, след като сутрешната мъгла се е вдигнала.

Преди повторното отваряне на обекта, той променя начина, по който се издават билетите. Преди билетите важаха за половин ден (сутрин или следобед), докато сега посетителите си купуват билети за конкретни часове.

“Ако имате билет за 10 сутринта, трябва да влезете между 10 и 11 часа,” казва Бастанте, допълвайки, че ако посетителите се появят извън този едночасов период, “не могат да влязат.”

Емоционални реакции

Новите правила доведоха до емоционални реакции от страна на туристи, някои от които идват от други континенти, за да видят най-популярния туристически обект на Перу.

“Имаше хора отпред, които се оплакваха и плачеха,” казва Бастанте. “Ние обаче не можем да нарушим зададения предварително капацитет.”

Посетителите сега също така прекарват малко по-малко време на обекта. Преди, когато разполагаха с половин ден, можеха да обикалят в продължение на четири часа, макар че това правило не се спазваше стриктно. Сега те могат да останат само докато свърши предпочетения от тях маршрут, който може да е с продължителност между един и три часа, казва Бастанте.

Системата на почасови квоти ще продължи да се използва дори и след отслабването на пандемията, защото така посетителите се управляват по-ефективно, казва Бастанте.

Снимка: Unsplash.com

Това вече не е дестинация за посещение в последния момент

Планирането на посещение до Мачу Пикчу също се е променило. Посетителите вече не могат да очакват да си купят билети на място или дори няколко дни преди това, защото те много бързо се разпродават.

Бастанте препоръчва резервирането на билети един и или два месеца предварително. Той също така съветва желаещите да посетят Мачу Пикчу първо да си резервират билети за обекта, а след това да разервират полети и хотели, добавяйки, че Мачу Пикчу “вече не е дестинация за посещение в последния момент.”

Проверка на сайта за билети показва, че повечето дати за следващите два месеца са запълнени, но след това има свободни пропуски.

Перу отвори Мачу Пикчу само за един туристЯпонецът Джеси Такаяма пристига в Перу през март, но остава блокиран в страната заради коронавируса

По-малко туристи, които се изкачват пеша до Мачу Пикчу

Властите също така са ограничили броя на туристите по маршрута, който води от град Куско. Четиридневното изкачаване от Куско до входа на Мачу Пикчу е популярен начин за достигане на обекта, въпреки че повечето посетители се придвижват с влак, като пътуването продължава 3.5 часа.

По планинския маршрут сега се допускат само по 250 души - или наполовина, в сравнение с преди, казва Фернандо Родригес, мениджър в Intrepid Travel в Перу.

След като се приспадне броя на носачите за посетители, остават по 100-110 разрешителни на ден, казва той.

“Препоръчваме на желаещите да си направят резервация поне няколко месеца или повече предварително,” допълва той.

Затворени маршрути

През 2019 г. бяха въведени четири фиксирани маршрута в Цитаделата с цел по-добро управление на хората на обекта. Преди това тези маршрут просто се препоръчваха, а хората можеха да се връщат и да разглеждат повече от един. Сега това не е позволено.

Маршрутите разпръскват тълпите и поддържат постоянно движения, обяснява Бастанте. Предварително определените маршрути също так означават, че хората не могат да разгледат целия обект с едно посещение.

Снимка: Unsplash.com

Бастанте препоръчва на туристите да преминат един от по-горните маршрути в първия ден, след което да пренощуват в намиращия се наблизо град Агуас Калиентес и да се завърнат на следващия ден за посещение на някои от по-долните маршрути.

Повече туристи в бъдеще?

Въпреки новите правила, които ограничават броя на туристите, от обекта планират да увеличат капацитета на Мачу Пикчу в бъдеще.

Нов посетителски център, чието строителство се очаква да започне следващата година, ще позволи на около 6 000 туристи да посещават обекта дневно, казва Бастанте.

Посетителският център ще бъде отправна точка на нови маршрути и ще включва нов музей и ботанически градини, като всичко това ще доведе до удвояване на настоящия капацитет на Мачу Пикчу.

Центърът ще разполага и с информация за това как посетителите „се предполага, че трябва да се държат на едно свещено място,” казва Бастанте.

“Туристите не осъзнават, че това е било свещено място за инките и за жителите на Перу,” казва той. “Те би трябвало да се държат по същия начин, както се държат на свещени места за всяка друга религия по света.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg