Кайлъка пази златната колесница на цар Шишман

1207
Кайлъка пази златната колесница на цар Шишман

© Pixabay/Instagram

Каменната долина, или Кайлъка, покорява с дивната си красота и прелест всеки гост на Плевен.

Природата е била безгранично щедра към тази местност, а историята пази там едни от най-големите си тайни.

Според народните легенди цялата от чисто злато и пълна догоре с жълтици, колесницата на цар Иван Шишман призрачно се е спотаила в пещера в Кайлъка.


Османските хроники твърдят, че последният българският цар е обезглавен на 3 юни 1395 г. в деня, когато Баязид I влиза в Никопол. Това е столицата в залеза на Втората българска държава.

Тъй като данни за екзекуция няма, а гробът на Шишман остава неизвестен, легендата за оцелелия по чудо цар обиколя с векове държавата. Твърди се, че той избягал от турците, минал покрай Плевен и намерил убежище в манастира "Свети Георги", скрит на 6 км навътре в Кайлъшкия каньон.

Въпреки това, животът му не продължил дълго. Той се самоубил от отчаяние, а после болярите положили тялото му в царската колесница, напълнили я със златото от хазната, покрили я с меча кожа и я спуснали в подземие в Кайлъшката долина.

Точното място било описано със загадъчни знаци, а присъстващите дали обет за мълчание. Приклели се, че царското злато трябва да дочака освобождението на България.

Манастирът бил трудно достъпен, защото се намирал на чукар, ограден с канари, разказва вестник Стандарт. Между острите зъбери се извисявала кула, на която стражите пазели денонощно. Така тайната за царското злато оцеляла до края на XVIII в., когато манастирът бил опожарен при кърджалийско нашествие.

Оттогава всичко е само слухове и митове. Твърди се, че монасите закопали част от ценностите до воденичните камъни на манастирската мелница. После я запалили, за да прикрият следите. Останалото имане, скрили в труднодостъпна пещера.

Въпреки твърденията на летописци, никой още не е намерил манастира "Свети Георги". В търсене на приказните богатства обаче излизали нови тайнствени подробности от историята на тези места. Разкрити са навиците на първите хора, настанили се в Голямата пещера. Те измазвали пода с глина, а с мотики от еленови рога обработвали земята.

Траките също харесали Кайлъшкия пролом, а римляните построили крепостта Сторгозия през I век преди Христа. Сред руините й при разкопки е разкрита старохристиянска църква - една от най-големите у нас.

Защо тревата в столицата на Чили се превърна в лукс?Променящото се лице на града с население от 6 милиона души е поредното доказателство за това как южноамериканската държава трябва да се адаптира към променящия се климат

Малката река Тученишка също има принос към историята. През есента на 1877 г. руският генерал Тотлебен вдигнал защитен вал на реката и взривил преградата. Стихията отнесла воденици, а с тях и складираните вътре провизии за вражеската армия. Гладът принудил Осман паша да обяви капитулация, а Плевен посрещнал свободата.

Паркът Кайлъка днес е любимо място за отдих. Голямата пещера е хитов ресторант. Близо до нея е Музеят на виното, а крепостта Сторгозия е изцяло реставрирана.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg