Копривщица се нарежда сред най-добрите туристически селища в света

6614
Копривщица се нарежда сред най-добрите туристически селища в света

© Pixabay

Копривщица е избрана от Световната организация по туризъм към ООН за участие в инициативата „Най-добрите туристически селища“. В състезанието се конкурират населени места от цял свят с ниска гъстота на населението от максимум 15 000 жители. Българският град е сред избраните в категорията The ‘Best Tourism Villages by UNWTO’ Upgrade Programme, за което е получена и официална покана, подписана от Генералния секретар на Световната организация по туризма Зураб Пололикашвили, съобщават от Министерството на туризма.

Копривщица има шанс да получи международно популяризиране и целева подкрепа по линия на Програмата за развитие на селските райони на организацията за допълнително развитие на своя туристически потенциал, както и перспективата за специален етикет. Общо 20 населени места в международен план ще получат финансов ресурс. Наградата е важно признание за българския туристически продукт. С този приз Копривщица доказва, че отговаря в голяма степен на съвременните изисквания за опазване на природните и културни ресурси, дефинирани от Световната организация по туризъм на ООН, отбелязват от ресорното министерство.

Министерството на туризма издигна кандидатурата на Копривщица в началото на август като една от най-отличаващите се български културни дестинации


Пилотната инициатива на Световната организация по туризма включва три категории. В първата бяха отличени „Най-добрите туристически селища“, които получиха по време на сесията на 24-та Генерална асамблея на организацията в Мадрид етикета „The ‘Best Tourism Villages by UNWTO’ Label“ за селище, което е изключителен пример за дестинация за селски туризъм с признати културни и природни ресурси, което съхранява и популяризира ценности, продукти и начин на живот в селските райони и общността и се ангажира с иновации и устойчивост.

Втората категория, в която попада и Копривщица, е по програма за надграждане (Upgrade Programme) и тя ще бъде от полза за редица селища, които не отговарят все още напълно на критериите за получаване на етикета, но ще получат подкрепа от Световната организация по туризъм и нейните партньори за подобряване на приоритетните области.

България в топ 10 на най-евтините страни за живот и посещение през 2021 г.Пътуването може да бъде достъпно


Третата категория „Мрежата“ ще осигури пространство за обмен на опит и добри практики, знания и възможности. Тя включва представители на селата, признати от UNWTO за „Най-доброто туристическо селище“, селата, участващи в програмата за надграждане, както и експерти, партньори от публичния и частния сектор, ангажирани в насърчаването на туризма за развитие на селските райони.

Населените места от цял свят са оценени от независим консултативен съвет въз основа на различни критерии, обхващащи общо девет области – културни и природни ресурси, насърчаване и опазване на културните ресурси, икономическа устойчивост, социална устойчивост, устойчивост на околната среда, туристически потенциал, управление и приоритизиране на туризма, инфраструктура и свързаност, здраве, безопасност и сигурност.

Световната организация по туризъм стартира тази своя инициатива за първа година и цели с нея да насърчи ролята на туризма в цялостната трансформация, развитието на селските райони и благосъстоянието на общностите. Идеята е да се утвърди ролята на туризма при оценката и защитата на селските райони и свързаните с тях системи от знания, природно и културно наследство и местни ценности, както и да се насърчат иновативни, трансформиращи и устойчиви подходи за развитието на туризма в селските дестинации.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg