Кулата с черепите, разказваща борбата за свобода на сръбския Ниш

1553
Кулата с черепите, разказваща борбата за свобода на сръбския Ниш

© Instagram

В сръбския град Ниш, в сърцето на Балканския полуостров, се издига мрачен паметник на сръбската съпротива срещу 400-годишното османско владичество.

Но той е изграден не за честване или възпоменание на героичните борци, а за да внесе страх в сърцата на останалите.

Сръбската империя започва да се разпада при Стефан Урош V, чиято нерешителност и некомпетентност му печелят позорния прякор „Урос Слабият“.


Вътрешните конфликти я раздробяват на отделни княжества, а в същото време османският султанат постепенно се разпространява в Азия и Европа. Когато мощните османци нападат, сръбските провинциални владетели, твърде погълнати от собствените си вражди, оказват слаба съпротива.

Ниш е превзет за първи път от османците през 1375 г. Сърбите успяват да си го върнат през 1443 г., но той отново пада през 1448 г. Градът сменя владетелите си няколко пъти, лашкайки се между турците и австрийците по време на 17 и 18 век, но през по-голямата част от следващите 400 години той е под османско владичество. 

През 1809 г. десет хиляди сръбски бунтовници настъпват към селата южно от град Ниш в опит да си върнат земята от османците. Срещу тях е изпратена огромна армия, която няма как да бъде победена.

Предводителят им взема самоубийствено решение - взривява барутните запаси, при което загиват над 6 000 османски войници и 3000 сърби на хълма Чегар, разказва Amusing Planet.

След битката отрязаните глави на бунтовниците са изпратени на султан Махмуд II, който ги връща в Ниш със заповедта да се построи кула с тях, която да служи като предупреждение за всички сърби, осмеляващи се да мислят за въстание.

Когато е построена, Кулата с черепите, или Челе Кула, е висока близо пет метра и се състои от вградени в нея 952 черепа. С течение на годините от стените й падат много черепи, някои от които са погребани от роднини на починалите, а други - отнесени от ловците на сувенири.

През 1860-те години, с отслабването на властта на Османската империя, Мидхат паша - последния турски владетел на Ниш, осъзнава, че кулата само предизвиква негодувание срещу властта и напомня на местните жители жестокостите на империята.

Затова той нарежда да се отстранят останалите черепи, но не посмява да я унищожи, тъй като се е превърнала в паметник, мощен символ на сръбската съпротива. 

Днес Кулата с черепите е загубила по-голямата част от останките. Останалите черепи - около 50 на брой, са защитени от стъклен корпус. Цялата кула се помещава в малък параклис, който отвън прилича на църква. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Andrey Shu (@evnikian) на

5 места, покрити с костите на най-големите животни на планетатаПет места по света, на които можете да видите кости от китове

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

katia zzo lo
# 0
10:01 | 31 January 2020
Здравейте, Всички са толкова щастливи, че разказах страхотните си показания за това как се сдобих моята сума за заем за желание от Авраам, който е манекенката на заемащия заем Компания, искам бързо да използвам тази възможност, за да уведомя целия свят от това, г-жа Нурс Джая от Малайзия, в която търсех заем стартирам собствен бизнес в подкрепа на моя бизнес, разходи, така че отидох онлайн търсене на заем, когато попаднах на някои кредитори, които ме изневериха и изтрих малкото си пари по това време, обърках се, че не го правя дори знам какво да правя, защото малкото пари, които имах със себе си беше отнет от онези измамни копелета, които наричат ​​себе си истински заем заемодатели, И така в един верен ден, докато разглеждах интернет в търсене на работа попаднах на някои свидетелства, коментирани във форума от една госпожа благославя идидоха и госпожа моника за това как получават заема си заемане на заемане на компанията Имейл: rannerloan565@gmail.com Затова си казах, че трябва да изпробвам това, тъй като бях толкова уплашен относно това, което ми направиха другите заемодатели. Е-мейл адрес, който беше в тези коментари във форума, така че аз се свързах с него, информирайки го, че съм го препратил от някои клиенти които получиха заема от неговата компания, г-н Адам, и г-жа Суле Луис, така че когато чу, че е много щастлив от това, затова ме увери в това в правилната компания, където мога да получа моята сума за заем за желание, Те дадоха мен кредитен формуляр за кандидатстване за заем, който да попълня и върна, направих всичко това, дадох им цялата ми необходима информация за мен, така че ми беше дадена условията и състоянието на тяхната компания всичко вървеше гладко без никакви забавяне, за не по-малко от 24 часа бях информиран, че заемът ми валидна сума от 12 000 евро са регистрирани и одобрени от техния борсов съвет попечител, Така че по това време бях толкова щастлив, когато ми казаха трябва да ги изпращам чрез банкови данни, но аз бях малко скептичен към това така че казах, че имам доверие и вярвам за този кредитор да се обадя на г-н Авраам i ги дадох по банкова сметка, така изненадващо получавам и предупреждавам от моята банка че сметката ми е кредитирана със сумата от 12 000 евро от г-н ABRAHAM. Затова аз спешно му изпратя имейл, че получавам заема си успешно, Така че скъпите ми братя и сестри там все още търсят истински заем компания ще ви посъветвам любезно да се свържете със заемната компания на Ranner E-mail: rannerloan565@gmail.com и знам, че той също ще ви помогне с размера на заема за вашето желание, изпратете им имейл днес и ще се радваш, че го направи. от сестра Nurs Jaya, malysia *
Ниш-град люлка на българщината
# 1
07:01 | 25 January 2020
Градът е български в исторически план. Нишкото въстание от 1841г е едно от най-големите български въстания срещу поробителя. След като събрите окупират града-през 1878г започва тотално обезбългаряване и етническо прочистване на българите там. До 19 век,в нишко сърби няма. Изобщо това са земи, които и исторически иетнически бяха български. За нишкото въстание Жером Адолф Бланки пише : "Колкото по-навътре прониквахме в скритите в горските дебри села, толкова по-ясно се виждаше дълбокото отчаяние, което бе обхванало жителите им. Обитавани от чисто християнско население, тези села бяха станали обект на яростта на арнаутите, които дебнеха българите на хайки, подобно на ловци, преследващи плячката си. Срещнахме много изгорени къщи, изтръгнати овощни дръвчета, скитащи се деца, уплашени жени – навсякъде ужас и опустошение. Сред мъжкото население само няколко белобради стари попове се осмелиха да разменят с нас няколко бегли погледи и приветствени думи. Опитах се да ги успокоя, като им казах, че техните нещастия са известни в Европа и че съм дошъл от името на християните във Франция да преценя обстановката. Скоро новината обиколи селата и много хора дойдоха при мен, за да окажат почита на френския трибагреник, който никога не съм носил с повече гордост. Все още са ми пред очите оживените групи български селяни с дълги бели сетрета и овчи калпаци. Сбрали се около нас, те искаха новини, съвети, а след това и оръжие... “Пушки! Пушки! – викаха те. – Дайте ни пушки и ще прочистим горите от тези диви зверове!"
Константин
# 2
12:01 | 24 January 2020
Всичко е така, само че въстанниците в Ниш са били българи, а не сърби. Ниш е заграбен от Сърбия след Руско-турската освободителна война. До 1878 Ниш е считан за български град. Икономистът Жером- Адолф Бланки, който е пратеник на френското правителство за да проучи на място положението след Нишкото въстание 1841 г., нарича Ниш столица на България.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg