Откриха българския Стоунхендж

3434
Откриха българския Стоунхендж

© Pixabay

Ритуален кръг беше открит при разкопките на тракийско светилище над девинското село Осиково.

Съоръжението представлява обреден каменен олтар. Изграден е от пътека от грижливо подредени еднакви по големина камъни, която завършва с каменен кръг.

В кръга са разчистени три слоя от фрагментирани керамични съдове и 18 тежести от вертикален тъкачен стан. Това разказва археологът Христина Вълчанова - ръководител на разкопките, след края на археологическия сезон, пише вестник "Марица".


Разкопките на светилището се проведоха тази есен за втори сезон от екипа в договор с РИМ - Смолян, като изцяло се финансират от Община Девин. Светилището се намира на скален връх над село Осиково в едно от  разклоненията на рида Чернатица и е открито при теренни обхождания на Вълчанова през 2018 г.

Намира се на 1800 м надморска височина и заема билото на скален зъб с площ около 150 кв м. През първия сезон там се откриха ритуални структури, свързани с обредните практики, извършвани от местното тракийско население.

„В каменните структури намерихме струпвания от различни предмети, като дарове и керамика - фрагменти от съдове, в които древните са оставяли храна в дар на силите, които са почитали. Това лято разкопките бяха кратки поради ограничените средства, ала резултатите са съществени. За пръв път беше открита каменна структура, специално направена за ритуали, извършвани на върха.

И за пръв път беше открита депонация на 18 тежести от един вертикален тъкачен стан, подредени грижливо в кръга от камъни. Тези тежести са натоварени с определена семантика за древните обитатели на планината, която днес ние трудно бихме обяснили“, каза Вълчанова. Тя прави откритието на ритуалния кръг, разкривайки постепенно пътеката към него.

„Мислехме, че е част от оградна стена, която маркира свещеното пространство, но се оказа пътека към този ритуален кръг. Струпване на толкова много тежести не ми е известно да е откривано в друго светилище като обред“, посочи Вълчанова. На мястото намират две струпвания на множество фрагменти от съдове от 5-6. и от 10-9. век преди новата ера.

Златният град на траките, изкопан случайно от лозарТова е поредната невероятна история за откриването на едно от най-големите чудеса на България

„Все още не знаем началната дата на възникването на светилището, знаем само, че е било изключително популярно през цялата желязна епоха. Открихме огромно количество от керамичен материал, над 13 500 късове с тегло 590 кг. Това говори за много почитано и посещавано светилище.

Буквално стъпваме върху „килим от керамика“ по време на проучването, което говори, че там е имало върволица от поклонници. Древните хора са били по-сензитивни и са избирали чисти места с положителен геомагнитен градиент за свои светилища.

Предстоят да се направят геомагнитни замервания, за да се докаже, че и това светилище е на такова силно енергийно място“, каза Вълчанова. Сред откритията са множество украшения, глинени ритуални питки, ножчета и др. В подножието на връх Модър е открит стар рудник и това, според Вълчанова, е основание за гъстотата на селищната мрежа през I хил. пр. Хр. в района на село Осиково.

Тя е документирала около 40 обекта само в землището на селото - некрополи, селища, които доказват, че районът е бил изключително гъсто населен. Непосредствено под откритото светилище на върха има две селища от различни епохи.

„Община Девин е една от най-богатите в Средните Родопи на археологически обекти от всички епохи. Този район е бил много гъсто населен през всички епохи без прекъсване още от късния палеолит“, каза Вълчанова.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg