Пътешествие по единствената река в света, която пресича четири столици

11965
Пътешествие по единствената река в света, която пресича четири столици

© Pixabay

Въпреки че не е най-дългата река в света (тази титла принадлежи на африканската Нил, последвана от Амазонка в Южна Америка), река Дунав изминава впечатляващите 2 848 км през десет европейски държави.

Тя преминава през повече столици от всяка друга река в света, посочва World Atlas.

Извивайки се през континента, Дунав е станала свидетел на историята му.


От древни завоеватели, като Дарий и Александър Македонски, през издигането и падането на империите на римляните, османците и Хабсбургите, до вдъхновяващите безброй творци, които са я увековечили в произведенията си, начело с известния валс на композитора Йохан Щраус Синият Дунав, реката продължава да бъде един от най-важните водни пътища в Европа.

От своето начало в германската планина Шварцвалд, Дунав криволичи на югоизток през живописните пейзажи, разливайки делтата си в Черно море, преминавайки през Молдова, Украйна, Сърбия, Австрия, Словакия, Хърватия , Румъния, Унгария и България.

Някога основен маршрут за транспортиране на войски и доставки, днес градовете по Дунав влизат най-вече в маршрутите на търсещите удоволствие туристи, отправили се на речни круизи.

По пътя си реката минава през четири столици: Виена, Братислава, Будапеща и Белград.

Виена

Виена е първата и най-голяма столица, през която преминава Дунав. Посетителите на града, в който композиторите Брамс, Хайдн, Малер и Шуберт са оставили своя отпечатък, както и художниците Климт и Шиле, политическите философи Троцки и Сталин, често бъркат създадения от човека канал Донауканал, граничещ със стария квартал на града, с Дунава.

Всъщност, реката е по-далеч от центъра на града. Районът, известен като Алте Донау, или Стария Дунав, се намира зад централата на ООН и е популярно място за разходка и крайбрежна зона.

Реката се разделя на две, обграждайки остров Донауинсел. С 41 км плажове, пътеки и природни резервати, районът посреща над 1 милион посетители годишно.

Братислава

Само на няколко часа с лодка от Виена, словашкият град Братислава е известен със своята история в рамките на империята на Хабсбургите, а забележителното „обърнато легло“ на замъка Братислава все още покрива зашеметяващия силует.

Пресичан от няколко проходими моста, всеки от които предлага прекрасна гледка, преди да премине в Унгария в град Естергом и да се наведе рязко на юг.

Будапеща

В миналото два града от двете страни на речния бряг - Буда на хълмистия запад и Пеща в ниския изток, Будапеща е обект на ЮНЕСКО от списъка със световно наследство.

Архитектурните й акценти включват Кралския дворец, както и църквата Матиас, но именно романтичните и панорамни гледки към реката привличат най-много посетители по залез. От столицата Дунав продължава през Унгария, преди да достигне границата между Хърватия и Сърбия.

Белград

Виейки се през Сърбия, Дунав минава през Нови Сад и внушителната Петроварадинска крепост, често наричана „Гибралтар на Дунав“, доминираща над силуета на трите моста, прекрачили реката.

Когато стига до столицата Белград, реката се среща със Сава, където някога е била естествената граница между Османската и Хабсбургската империи.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Юри Ваклинов
# 0
08:11 | 29 November 2020
Украйна и Хърватия!?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg