Пет архитектурни съкровища, които да видите в Непал

861
Пет архитектурни съкровища, които да видите в Непал

Като се има предвид местоположението му -  между Индия и Китай, Непал е на културен кръстопът на безброй етнически групи и влияния. Този синкретизъм се отразява в богатото му архитектурно наследство, тъй като Непал през вековете е повлиян от величието на Хималаите и околностите.

Едно от първите неща, които посетители на историческите забележителности на Катманду забелязват, е колко сходни са храмовете и дворците в стил пагода с тези в Източна Азия и колко са различни от преобладаващите стилове на Индия.

Най-голямата концентрация на красиви сгради може да се намери в долината на Катманду, но различни интересни места има и в други райони на страната.

Ето 10, които си струва да посетите: 

Дворецът Дърбър, Патан


Това е един от трите кралски комплекса в долината на Катманду, всички обекти на ЮНЕСКО на световно наследство. Самата сграда на двореца е построена през 1734 г. от управляващата династия Мала на мястото на съществуващи сгради.

Акцентите са сложно издълбаните дограма и врати, които са отличителен белег на дърворезбата Newari. Патан е по същество южен квартал на Катманду, така че е лесно да се достигне от града.

Хираня Варна Махавихар (Златният храм), Патан

Въпреки името си, Златният храм нито е направен от злато, нито е храм. Будисткият манастир от 12 век е изграден около малък двор и е украсен с месинг и бронз, който блести като злато.

Дворът е обсипан с молитвени колела и десетки бронзови статуи и статуетки на богове, богини и закрилници. Дългите платки със златен цвят, нанизани заедно, които висят от покрива на храма до земята, се наричат патака и се предполага, че са пързалки за боговете, за да се спускат, когато хората се молят за тях.

Музей Тарагаон, Буда

Тази модернистична червена тухлена сграда е построена през 1971 г. по проект на австрийския архитект Карл Пруша и се използва от много години като общежитие. Сега комплексът, наподобяващ бункер, съдържа музей, който документира културното наследство на Непал.

Големите му кръгли прозорци пропускат достатъчно светлина, за да осветява експонатите вътре. Музеят е разположен на площадките на Hyatt Regency Hotel, в близост до древния будистки Будханат Буда.

Бабер Махал, Катманду

Бабер Махал е дворец от началото на 20 век, разположен северно от река Багмати в Катманду. Той е ярък пример за архитектура от епохата на Рана, тъй като тя черпи взъхновение  от европейските неокласически елементи във време, когато Непал все повече се отваря към външния свят.

Бабер Махал е част от по-широкия дворцов комплекс на Дърбар Тапатали, а голяма част от сградите сега се използват като правителствени сгради. От най-голям интерес за посетителите (и най-достъпния) е Бабер Махал, в който се помещават ресторанти, бутици, арт галерии и хотел от висок клас.

Дворец Ранихат, Тансен

Разположен на брега на река Кали Гандаки в Западен Непал, до двореца Ранигат може да се стигне от град Тансен по наскоро построен (и много неравен) път или чрез еднодневен поход.

Построен през 1893 г. от генерал Хадга Шамшер за жена му, той опустява, защото генералът е заточен в Индия няколко години след построяването му. Сега е в процес на реставрация, въпреки че все още е доста здрав.

Неокласическата сграда от епохата на Рана, всъщност, е доста малка, но стълбовете и стъпаловидните тераси под нея създават усещане за величие. Тансен е по маршрута между Лумбини и Покхара. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg