Приходите на хотелиерската индустрия в Европа може да паднат с 50%

315
Приходите на хотелиерската индустрия в Европа може да паднат с 50%

© Pixabay.com

Значителните последици от пандемията от коронавирус се очаква да засегнат представянето на хотелиерската индустрия в Европа през 2021 г.

Приходите на хотелите на Стария континент може да паднат с до 50% през годината, сочи анализ на ComprarAcciones.com.

Според доклад на консултантската компания HVS, обемът на трансакциите в сектора е паднал с 69% през 2020 г. - до 8.5 млрд. долара, в сравнение с върховите 27.1 млрд. евро през 2019 г. Сумата обаче е по-голяма, в сравнение с отчетените 3.1 млрд. евро през 2009 г. след световната финансова криза.

Проучване на S&P Global отдава мрачната прогноза на факта, че хотелиерската и ресторантьорската индустрия ще е сред последните, които ще се възстановят от пандемията.

Ограниченията за пътуване и социалното дистанциране са част от факторите, които се отразяват върху представянето на индустрията. От компанията прогнозират, че в следващите няколко години бизнес пътуванията може да паднат с между 10% и 30%.


Над 48% от обема на трансакциите в европейската хотелиерска индустрия за 2020 г. са отчетени през първото тримесечие. Само през януари и февруари обемът на трансакциите е бил 2.7 млрд. долара, или с 2.5% по-голям, в сравнение със същия период на 2019 г. В резултат на пандемията броят на трансакциите пада с 66% до 291 за цялата година.

Великобритания е лидер в Европа по обем на трансакциите, който достига 2.1 млрд. долара през 2020 г. и представлява 61% спад на годишна база. Германия се нарежда на второ място с 1.7 млрд. долара, или 57% по-малко от 2019 г.

През първата половина на 2021 г. се очаква все още трансакционната активност да бъде ниска, тъй като в по-голямата част от Европа има локдауни и ограничения за пътуване. С облекчаването на правилата за пътуване и напредъка на ваксинацията обаче индустрията ще започне възстановяване.

Обемът на трансакциите в европейската хотелиерска индустрия се очаква да започне да се възстановява през втората половина на 2021 г. Този процес обаче ще отнеме малко по-дълго време относно приходите на хотелите, които ще започнат да се повишават през 2022 г.

Докато заинтересованите страни се надяват на възстановяване това лято, ограниченията за пътуване правят перспективите доста мрачни. Според анализатори на Allianz европейският независим хотелиерски сектор ще възстанови това лято едва една четвърт от спада от 2020 г.

Ако ограниченията останат през лятото, от Goldman Sachs прогнозират, че Южна Европа ще изгуби до 1.3% ръста на БВП. С вдигането все повече на ограниченията в региона обае търсенето би трябвало да нарасне значително.

Годишните приходи от нощувки за 2021 г. може да нараснат с 28% в Европа, според Euler Hermes. Те обаче ще са с около 39% по-ниски от отчетения през 2019 г. връх.

Спадът при туризма, който беше отчетен през лятото на 2020 г., се отрази сериозно на европейската икономика. В Испания приходите от чуждестранни туристи в пиковия сезон между юли и септeмври падат със 78% на годишна база, според оценки на централната банка на страната.

Туристическият сектор обикновено съставлява около 12% от БВП на Испания. В резултат на свиването през 2020 г. обаче БВП на страната падна с 11%, което беше най-голямото понижение в цяла Европа.

По оценки на Euler Hermes за цяла Европа изгубените приходи от нощувки са били 115 млрд. евро през 2020 г. Заради слабото представяне през първото тримесечие на 2021 г. годишното възстановяване се очаква да бъде неравномерно и частично.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg