Разходка из Якутск - най-студения град в света (снимки и видео)

12662
Разходка из Якутск - най-студения град в света (снимки и видео)

© Pixabay/Instagram

Град Якутск, разположен на около 450 км южно от Полярния кръг, е столицата на република Саха (Якутия) в Русия.

Според преброяването от 2010 г. населението му възлиза на 269 601 души, но се смята, че в наши дни тази цифра е нараснала поне до 300 000 души, разказва World Atlas.

Якутск служи като пристанище на река Лена, което е една от основните му функции. Обслужва се от две летища - Якутск и Маган. Градът може да се похвали и с това, че е сред най-големите доставчици на диаманти в света.


Река Лена

Най-студеният град в света

Това е най-големият град, който се намира в така наречената "зона на вечна замръзналост".

Средната годишна температура в населеното място е от - 8.8 градуса, но през зимата стойностите на термометрите често падат под -40º C.

Лятото, макар и кратко, е доста топло с температури над 30 градуса. Разликата в сезонната температура в Якутск е най-голямата в света.

Декември и януари са изключително студени, регистриращи средни температури съответно от -40.4º C и -41.5º C. Най-ниската температура, регистрирана някога в Якутск, е -64,4 ° C на 5 февруари 1891 г.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josef Kasík (@pedja.kasik)

Среда на живот

По-голямата част от Якутск е покрита със снежна гора, наричана тайга. Голяма част от терена е планински. Флората и фауната в Якутск са запазили своята чистота без намеса от човешка страна.

Тайгата е дом на смърч, бор, кедър, бреза. Няколко цветя са ендемични за него, например Lilium pensylvanicum.

Земите в Якутия обитават няколко породи елени, мечки, моржове и други животни. Реките са богати на риба. В Якутск има около 250 вида птици, като това е единственият град с благоприятни местообитания за сибирския черен жерав и чайката.

Туризъм

Местните жители са много приятелски настроени, като се грижат посетителите да не излизат на студа незащитени. Якутск влиза в полезрението на туристите най-вече с титлата си най-студения град в света.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MarcosC (@marcos_traveler)

В Якутск има и какво друго да се види, като се започне от красивата му природа. Няколко музея показват историята на страната и нейните жители, но най-голям интерес за туристите представляват криогенните музеи, в които се съхраняват предмети от ледниковия период.

Основният елемент на тази експозиция е главата на вълнест мамут, която се транспортира до различни музеи в региона в зависимост от туристическия сезон.

Дестинации, където времето винаги е хубавоКогато и да отидете, няма да сте разочаровани

Заплахи

Градът е изправен пред много заплахи за екосистемата, предизвикани от човека. Изсичането на дървета в цели области е сериозен проблем. Има и замърсяване на водата, почвата и въздуха, причинено от топенето на никел в град Норилск.

Туристическите лагери също произвеждат много течни отпадъци, които вредят на екосистемата. Тайгата е използвана за сондажи, които изискват разчистване на земята за инфраструктура и пътища.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg