Сривът в туризма може да донесе $4 трлн. загуби на световната икономика

616
Сривът в туризма може да донесе $4 трлн. загуби на световната икономика

© Pixabay.com

Сривът в туристическия сектор, причинен от пандемията от COVID-19, ще струва на световната икономика над 4 трлн. долара през 2020 и 2021 г. - много повече, отколкото се очакваше, тъй като неравномерният процес по ваксинация се отразява негативно на развиващите се страни, които са силно зависими от международните туристи.

Загубите само през тази година могат да достигнат между 1.7 трлн. и 2.4 трлн. долара, въпреки че международният туризъм тръгва нагоре през втората половина на годината в страни, като САЩ и Великобритания, които са с по-високи нива на имунизация, се казва в доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), цитиран от Bloomberg.

Проучването подчертава скъпо струващия ефект от неравноправния достъп до ваксини по света. Развиващите се страни може да понесат до 60% от очакваните загуби на БВП, според UNCTAD.


В доклада също така се казва, че кризата в сектора на туризма далеч не е приключила, като в много региони с ниски нива все още има ограничения и забрани за пътуване. Светът може да не отчете завръщане на международния туризъм към нивата отпреди пандемията до 2023 г., според проучването, което е изготвено в сътрудничество със Световната организация по туризъм към ООН.

Богаташи от цял свят насочват яхтите си към ГърцияБлизо 200 суперяхти са акостирали край бреговете на Гърция към 25 юни, според данни на Bloomberg

Държави, като Тайланд и Турция, които разчитат на чуждестранните туристи, понасят основната тежест на удара. Спадът в туризма също така заплашва свързаните с него сектори, като хранителна индустрия, напитки, търговия на дребно, комуникации и транспорт.

Като цяло сривът в туризма доведе до средно нарастване на безработицата с 5.5% сред неквалифицираните работници, засягайки сектор, в който се трудят много жени и млади хора.

В развитите страни възможността за почивка в чужбина изглежда все по-вероятна. Все по-голям брой американци планират пътуване до чужда държава, според индекса на потребителското доверие в страната за юни.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg