Страната, в която празнуват Коледа по четири месеца

30532
Страната, в която празнуват Коледа по четири месеца

© Unsplash.com

В старата песничка “12-те дни на Коледа,” празненствата продължават по-малко от две седмици. 

В днешно време в много държави Коледа редовно се празнува през целия декември, а в някои и в част от ноември.

Продължаващите четири месеца коледни празненства във Филипините обаче придават нов смисъл на понятието “празничен сезон.”


Месеците с “мври“

"Във Филипините Коледа се празнува в месеците, в чието име има „мври“ – септември, октомври, ноември и декември", казва пред CNBC Робърт Бланкафлор, президент на базираната в Манила компания за организиране на събития Robert Blancaflor Group.

“Коледа е най-дългия празничен сезон във Филипините, а нашата страна отбелязва този празник най-дълго в цял свят,” казва той. “Можете ли да си представите как една цяла нация споделя топлина и обич толкова дълго?”

Празненствата обаче не приключват през декември. 

“Коледната тръпка започва на 1 септември и приключва през първата седмица на януари,” казва Маро Нелмида-Флорес, преподавател по история на Филипините в Университета Дилиман.

Това обаче е “феномен отскоро,” казва тя, а причината е позната.

Комерсиализацията на празника

“С увеличаването на броя на търговските центрове, първо в метрополисния район на Манила, а след това и в провинцията на страната, Коледните песни започнаха да се чуват на 1 ноември, малко след Деня на вси светии,” казва Йовен Куананг, невролог и уважаван почитател на изкуството и културата във Филипините. “Целта на това бе да се привлекат хора, които да започнат да пазаруват подаръци за Коледа.”

В много държави в основата на т. нар. „прокрадване на Коледа“ са магазините на дребно, които зареждат коледни стоки по-рано в сравнение с преди. Значителната разлика в случая е, че докато други заклеймяват тази практика, жителите на Филипините я приемат.  

Как викторианците измислиха коледното пазаруване?В днешно време е широко разпространено мнението, че Коледа, която би трябвало да е най-светлия християнски празник, се е превърнала в масова консуматорска

“Филипинците започват да правят коледни фенери още през септември,” казва Нелмида-Флорес.

Семействата се събират

Друг фактор, който допринася за сезонните веселия, е завръщането на работещите в чужбина филипинци, които наброяват около 2.2 милиона. Те са изпратили близо 30 млрд. долара обратно в родината си през 2020 г., като сумата представлява близо 10% от БВП на страната, според данни на Statista.

Това вероятно няма да се случи тази година. Много от работещите в чужбина филипинци, които живеят на места като Саудитска Арабия, ОАЕ и Хонконг, няма да пътуват тази година заради пандемията.

Маритес Реме Лопес Хавиер, която работи в Сингапур от 18 години, не е виждала семейството си във Филипините от 2019 г. Тя планира да празнува Коледа с тях, в това число и с първото си внуче, родено миналия месец, чрез видеоразговор.

Хавиер казва, че радиостанциите започват да пускат коледни песни през септември. Това също така е времето, когато се прави Коледната украса, в това число и коледните елхи. Фестивалите и конкурсите за красота, които са противоречиви, но много популярни във Филипините, започват през октомври.

Тя твърди, че когато била дете, нейното семейство правело коледна елха от хартия и картон. Сега евтините изкуствени елхи се използват традиционно в нейното село.

Тя не смята, че празнуването на Коледа във Филипините е прекалено дълго, защото хората се радват и това е един много щастлив период.

Изтегляне на празненствата по-рано

Хотел Peninsula Manila преди запалваше светлините на високата си над 13 метра коледна елха в началото на ноември, но сега вече го прави във втория петък на октомври, казва Мариан Гарчиторена, който отговаря за връзките с обществеността в хотела.

Според него “няма причина Коледа да бъде отлагана, защото Коледа винаги е добра идея,” допълвайки, че “ всеки добър филипинец, като него, би казал същото.”

Хотелът предлага храна на открито по време на празниците, за да може гостите да се насладят на приятното време. Средната температура в Манила през декември е 25 градуса по Целзий, според Climate-Data.org.

Нина Хали, основател на базираната в Манила компания за цветя и украса The Love Garden, казва, че започва да получава коледни поръчки през юли.

“Филипинците са много повлияни от Запада и най-вече от САЩ,” казва Хали. “По тази причина в нашите украси се използват същите борове и кипариси, шишарки и изсушени портокали. Ако щете вярвайте, но внясяме елхи от Европа.”

Нация на вярата

Религията е в основата на дългия празничен период във Филипините, казва Бланкафлор, допълвайки, че тази година страната отбелязва 500 години от евангелизацията.

Около 92% от населението на Филипините са християни, според Stanford School of Medicine. Населението на страната е 110 милиона, а над 80% се определят като римокатолици, което е повече в сравнение с Италия.

Много от вярващите спазват обичая Симбанг Габи, който представлява деветднвена християнска меса, която продължава от 16 до 24 декември, казва Бланкафлор. Смята се, че тази традиция е донесена от испански мисионери през 17-и век.

В миналото това слагало началото на Коледа, като тогава празненствата продължавали само около три седмици, си спомня Куананг.

“Повечето хора от моето поколение смятат четиримесечния период за прекалено дълъг,” казва 81-годишният Куананг.

Какво разкриват тези дълги празници за културата в страната

“Филипинците са щастливи хора,” казва Хали, която допълва, че нейните сънародници “винаги могат да намерят причина да приготвят храна, да се съберат около масата, да пеят, танцуват и да се веселят.”

Според Бланкафлор коледният сезон разрива най-добрите черти у филипинците – гостопримество, щедрост, изобретателност и отдаденост на семейството.

Най-важното е, че Коледа подчерава отдадеността на културата към това хората да си помагат едни на други.

Нивото на бедност в страната се е покачило до близо 24% тази година, според официалните данни. Това означава, че над 26 милиона души живеят под прага на бедността от 12 082 филипински песо месечно (242 долара) за петчленно семейство.

“Филипинците реагират бързо и насочват коледния дух преди всичко в помощ на нуждаещите се,” казва Бланкафлор. “Едно от най-хубавите неща у филипинците е, че могат да се усмихват и да бъдат благодарни по време на трудностите в живота, знаейки, че ще дойдат по-добри дни.”
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg