Топ 10 на най-старите постоянно населени градове в света

8561
Топ 10 на най-старите постоянно населени градове в света

В продължение на хилядолетия хората създават градове като начин да си осигурят защита, достъп до храна и вода и дори просто да задоволят социалните си нужди.

Археолозите непрекъснато откриват нови артефакти, храмове и древни обекти в някои от най-старите градове в света.

Въпреки че не знаем с точност действителната им възраст, откритите доказателства хвърлят светлина върху това кога хората са се установили за първи път в някои от тези населени места, посочва World Atlas.


Вижте десетте най-стари постоянно населени градове в света:

1. Йерихон, Палестина - 5000 пр.н.е.

Намира се на Западния бряг в Близкия изток. Въпреки че точната дата на основаването му е неизвестна, Йерихон се смята за най-стария непрекъснато населен град в света.

Селището възниква като лагер за ловци около 10 000 г. пр. н. е., но разкопки разкриват, че хората за първи път са обитавали мястото още преди 12 000 г. пр. н. е. Започват да се заселват трайно в района около 9600 г. пр. н. е., с края на последната ледникова епоха, което носи и край на студа и сушата.

Археолозите откриват, че към 8000 г. пр. н. е. площта на града нараства до 430 000 квадратни метра. Той има каменна стена с кула - най-ранната известна защитна стена, която съществува. Експертите смятат, че тя е използвана за защита срещу наводнения, а кулата е служила както за наблюдателни, така и за церемониални цели.

Археолозите откриват 20 различни селищни слоя в Йерихон, като градът е разрушаван и възстановяван повече от веднъж. То е напълно изоставян поне веднъж - от 6000 до 5000 г. пр. н. е., а около 1000 години по-късно жителите му са малобройни.

Градските селища стават по-често срещани в останалата част на днешна Сирия около четвъртото хилядолетие пр.н.е., какъвто е случаят с Йерихон. Градът се споменава в Библията няколко пъти, най-вече като първото място, което израилтяните атакуват след преминаването на река Йордан. Той е управляван от арабите и османците, по-късно е превърнат в зимен курорт за британците.

Днес Йерихон е се намира в границите на Палестинската автономия на Западния бряг.

2. Аргос, Гърция - 5000 пр.н.е.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Laurent Carlier (@noradtravel) on

Аргос се счита за един от най-старите градове в света, като в него постоянно се живее от около 5000 г. пр. н. е. Разположен е между два хълма на гръцкия полуостров Пелопонес - същия полуостров, на който се намира Спарта.

Името Аргос произлиза от Аргус - сина на Зевс и Ниоба, известен с това, че е всевиждащ. Според гръцката митология той е цар на града. Това е и родното място на много воини, участвали в Троянската война.

Аргос е основно микенско селище през късната бронзова епоха - от 1700 до 1100 г. пр. н. е. Историческите сведения за града го характеризират като център на културата в гръцката империя и като един от първите градове, заедно със Спарта и Парос, които провеждат музикални състезания.

Той е основен град и в Римската империя, докато вестготите го сриват през 396 г. сл. н. е. Днес посетителите му ще открият много интересни руини, особено гръцкия театър и римските бани.

3. Библос, Ливан - 5000 пр.н.е.

Библос, известен още като съвременния Джубейл, е пристанищен град на около 40 км от Бейрут в Ливан, който е непрекъснато населен повече от 7000 години. Археологическите разкопки установяват, че хора живеят в града от периода на неолита - между 8800 и 7000 г. пр.н.е. 

Гръцката митология разказва (Библос е неговото гръцко име), че градът е построен от Кронос - бога на времето, като първия град във Финикия, който днес е известен като Ливан. Търговските отношения на Библос с Египет, заедно с местоположението му по крайбрежието на Средиземно море, бързо го превръщат във важен търговски център, особено за износ на кедър и друга ценна дървесина.

Гръцкото му име, всъщност, произлиза от факта, че той е търговски център за папирус, така че гърците са го кръстили на думата си за книги. Градът се превръща в част от световното наследство на ЮНЕСКО през 1984 г., като е основно място за развитие на финикийската азбука, която е прародител на съвременния иврит.

4. Атина, Гърция - 4000 пр.н.е.Атина е столицата на Гърция и най-големият й град. Известна е като родното място на западната цивилизация и демокрация. Хора обитават града от поне 7000 години, но най-старото познато човешко присъствие датира от 11 до 7 хилядолетие пр.н.е.

Древна Атина е дом на най-големите мислители в историята, като Сократ, Аристотел и Хипократ. Според митологията градът е кръстен на богинята Атина, след като тя подарява на жителите му маслиново дърво, което е символ на мир и просперитет в Древна Гърция.

Съвременна Атина има повече от 3 милиона жители, а туристите се наслаждават на руини от гръцката, римската, византийската и османската епоха.

10 града, които ще ви накарат да се влюбите в СредиземномориетоВижте класацията на Lonely Planet

5. Суза/ Шушан, Иран - 4200 пр.н.е.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by سياحة في ايران (@tourism_iran50) on


Съществуването на Суза започва като малко селище около 7000 г. пр. н. е., като той се превръща в градски център около 4200 г. пр. н. е. Това е важен град заради географското му разположение.

Суза, намираща се в основата на планината Загрос и на изток от река Тигър, е столица на Еламитската империя, докато асирийците не я превземат. Александър Велики организира тук Сватбите в Суза през 324 г. пр. н. е. - голямо събитие за уговорени бракове на 10 000 македонци и перси в опит да бъдат обединени двете култури.

Градът е обитаван и по времето на Персийската и Партската империи. Суза е обект на световното наследство на ЮНЕСКО поради историческото и културното си значение, като в района са открити слоеве насложени селища едно върху друго, голяма част от които все още не са изследвани от археолозите.

Днес иранският град Шушан заема част от територията на древното населено място.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Боби
# 0
23:10 | 23 October 2020
Защо се пропускат София и Пловдив?!? Началото на Пловдив е поставено около 6000 г. пр. н. е., а историята на София може да се проследи до времето на неолита?!?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg