1% от гражданите в ЕС прибират 17% от приходите

455
1% от гражданите в ЕС прибират 17% от приходите

1% от най-богатите граждани в ЕС са увеличили двойно своя дял в общите доходи на Европа за 28 г. От 8% дял през 1980 г. те получават 17% през 2008 г.

Това сочи базисен документ за подготовката на манифеста на ПЕС – партията на европейските социалисти, представен от Кристиан Вигенин, международен секретар на БСП и заместник-председател на евросоциалистите на първата дискусия „Нова социална Европа”.

Тя е свързана с подготовката на новия манифест на ПЕС преди изборите за европарламент през 2009 г..

В Европейския съюз всеки шести човек или общо 74 милиона души живеят под линията на бедността по критериите на собствената си държава. Без социални трансфери цифрата щеше да бъде 185 милиона или 40% от населението.

Евросоциалистите смятат, че ЕС трябва да поеме социалния, а не либералния път на развитие. Те предлагат план за нова политика в „Европа на социалната справедливост и достоен труд”, който може да бъде реализиран чрез: пълно ревизиране на бюджета на ЕС с насочване към икономическо, социално развитие и опазване на околната среда; установяване на достоен труд – повече и по-добри работни места и развитие на трудовото право; координирани национални публични инвестиции в приоритетни сфери като закрила на детето; предприемане на мерки срещу практиките за създаване на несигурни работни места; прозрачни пенсионни системи и др.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg