Турските превозвачи организират днес протестна акция пред посолството на България в Анкара срещу таксите за превоз. Около 1000 турски ТИР-а, тръгнали от 11 окръга - Истанбул, Трабзон, Кайсери, Мардин, Измир, Коня и други, пристигат от снощи в Анкара. В колона, дълга пет километра, те чакат пред входа на турската столица да получат разрешение да влязат в града.

Началото на акцията е определено за 10.30 часа.Тираджиите ще загасят моторите пред българското посолство, ще хвърлят ключовете на колите си и ще поставят черен венец, съобщи Анадолската агенция. Полицията е взела допълнителни мерки за сигурност, отбелязва агенцията.

Протестната акция бе решена преди няколко дни на заседание на Дружеството на
международните превозвачи в град Кайсери. Председателят на дружеството Тамер
Динчшахин каза за Джихан хабер ажансъ, че след приемането й в ЕС България едностранно е нарушила споразумението и сега турските тираджии плащат за преминаване на всяка граница. България пуска без заплащане камионите на европейските държави и прилага тази мярка само за турските тирове. Целта на акцията пред българското посолство е да привлечем вниманието към проблема и да се стигне до решение, каза Динчшахин пред Джихан хабер ажансъ.

Миналата седмица турският министър на транспорта Бинали Йълдъръм критикува България заради въвеждането на транзитни такси за турските превозвачи, преминаващи през българска територия.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС