108 млн. руски гласоподаватели избират 450-местен парламент

951
108 млн. руски гласоподаватели избират 450-местен парламент

Днес Русия избира шестата Държавна дума, долната камара на федералния парламент.

108-те милиона избиратели ще могат да упражнят правото си на глас в 96 000 изборни секции, в чужбина се очаква да гласуват 1.8 млн. души, за които са създадени 369 секции.

За първи път в историята на съвременна Русия в парламентарния вот ще участват всички регистрирани партии – както парламентарните "Единна Русия", компартията, Либерално-демократичната и "Справедлива Русия", така и непарламентарните в момента "Яблоко", "Правое дело" и "Патриоти на Русия".

450-те депутати на новата Държавна дума ще бъдат избрани само по пропорционалната система или с партийни листи. Прагът за влизане на партиите е 7% от гласовете на избирателите. Конкуренцията е 8 кандидати за едно депутатско място.

Отпечатани са 111.7 млн. бюлетини, защитени от фалшификации със специален знак. В 10 региона на страната бюлетините са отпечатани не само на руски, но и на местни езици.

Изборите ще бъдат следени от 500 руски и 700 чуждестранни наблюдатели.

Изборите всъщност започнаха още в съботния ден в най-отдалечените източни региони Чукотка, Магаданския и Приморския, които са с 8 часа по-напред от часовия пояс на Москва.

Автор: Илия Атанасов

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg