15 млрд. долара струват пожарите на Русия

981
15 млрд. долара струват пожарите на Русия

Щетите от пожарите в Русия до този момент се оценяват на около 15 млрд. долара, пише "Комерсант".

Официалните данни за размера на щетите ще се появят не по-рано от края на годината. По последна информация на Министерството на извънредните ситуации, в пожарите са загинали 52-ма души.

Към 8 август на територията на Руската федерация са били активни 554 природни пожара на площ близо 190 хил. хектара.

Извънредно положение е въведено в областите Московска, Нижегородска, Рязанска, Воронежска, Владимирска, както и в автономните републики Марий Ел и Мордовия.

Най-гъст е смогът в Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург.

Същевременно в. „Российская газета" коментира, че България се отнесе с най-голямо съчувствие към московчани, като разреши удължаването на визите за руските граждани заради тежките климатични условия в Русия, причинени от пожарите и смога.

Вчера се появи съобщение, че Германия възнамерява да евакуира своите служители и да прекрати работата на своето посолство за неопределено време. Обаче от пресцентъра на германската дипломатическа мисия не потвърдиха тази информация. Не се осъществява никаква евакуация, но "във връзка с екстремните екологични условия се приветства излизането в отпуск на служителите". Освен това работата на дипломатическата мисия е ограничена, но във всяка от службите различно. "Специалният режим" ще продължи най-рано до 22 август и ще засегне, включително и визовия отдел.

Ограничения за издаване на визи от днес въвежда и американското посолство. Пресаташето на Дейвид Сифкин заяви през РГ, че се отлагат датите за събеседване за издаване на визи, с изключение на случаите, когато става дума за издаване на имиграционни визи, свързани с осиновяванията на деца. Не се съобщава колко време ще продължи това. Според Сифкин посолството ще възобнови работа в пълен обем веднага след като московският въздух позволи това.

Всички останали отдели на посолството работят в нормален режим, евакуация на служителите и членовете на техните семейства не се предвижда. В нормален режим работят и посолствата на Австрия и Гърция. Не се въвеждат никакви специални мерки. Нещо повече, представители на пресцентъра на гръцкото посолство подчертаха специално, че сградата на дипломатическата мисия се проветрява добре, затова служителите даже не забелязват ужаса, който е по улиците и не желаят да напускат работата си.

Едновременно с това в Гърция не планират да удължават визите на руските туристи, които не желаят да се завръщат в московския смог. В действителност руските граждани от самото начало могат да получат дългосрочна виза за тази страна и мнозина се ползват от това право.

Руските туристи няма да могат да останат по-дълго и в Испания. Там не приеха смогът като уважителна причина за удължаването на шенгенските визи. От друга страна, полетите за Москва се бавят и затова не е изключено, че тези които в момента са в Западна Европа ще могат да се върнат едва след изчистването на московския въздух. Самото испанско посолство работи в нормален режим, но от консулството подчертаха, че положението може да се промени в най-скоро време.

Страната, която се отнесе към московчани с най-голямо съчувствие, се оказа България. Там на руските туристи бе разрешено да удължат своя престой в страната за срок от 30 дни след изтичане на визата. Българското посолство, въпреки появилите се съобщения, работи в нормален режим. Както заяви пред РГ пресаташето Вера Шатилова през последните два дни Русия са напуснали едва 22 членове на семействата на български дипломати.

По същата схема работи и посолството на Израел. Там на членовете на дипломатите, а също така бременните и болни служители, е препоръчано да напуснат Москва. Но всички останали служители са на работните си места. Освен това, временно е прекратен приема на посетители, защото на тях им се е налагало да чакат на опашка на улицата, а след това да влизат в зала без вентилации. При извънредна ситуация с консулството може да се свържете по телефоните, посочени на сайта. Израел е безвизова страна за руснаците. Руснаците могат да останат на територията на страната с цел туризъм 90 дни. В случай, че желаят да удължат своя престой, те могат да се обърнат към МВР на тази близкоизточна държава.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg