16% от компаниите в ЕС продават чрез уеб канали

1252
16% от компаниите в ЕС продават чрез уеб канали

© Pixabay

16% от фирмите, намиращи се в Европейския съюз, са използвали уебсайт или мобилно приложение, за да получават поръчки от клиентите си.

Това сочат данните на Евростат за 2016 г., като статистиката обхваща всички предприятия с не по-малко от 10 души персонал.

Делът на компаниите в ЕС, които осъществяват продажби чрез интернет е скочил от 12% през 2010 г., до около 16% през 2014 г., като от тогава до сега този дял остава стабилен.

От компаниите с уеб продажби през 2016 г. почти всички (97%) изпълняват поръчки за вътрешния си пазар, докато по-малко от половината (44%) продават стоки и услуги на граждани на други страни-членки на ЕС. Малко над ¼ (28%) от фирмите, използващи онлайн канали, търгуват на пазари, различни от ЕС. 

Сред страните, където уеб каналите за продажби се използват от около ¼ от компаниите, попадат Ирландия (26%), Швеция (25%) и Дания (24%), като след тях се нареждат Холандия (22%) и Белгия (21%).

Страните, в които най-малък дял от фирмите с над 10 души персонал използват уеб канали за своя бизнес, попадат Румъния (7%), България (9%) и Полша (9%), следвани от Италия (10%) и Латвия (10%). 

Най-висок дял от фирмите, използващи уеб канали, които  продават и на граждани от други страни-членки на ЕС, има в Кипър (71%), Австрия (69%), Люксембург (61%), Литва (57%), Италия (55%) и Гърция (55%).

От другата страна на монетата са компаниите във Финландия (24%), Дания (30%), Швеция (33%) и Румъния (28%).

По отношение на продажбите чрез уеб канали на гражданите на страни извън ЕС, отново Кипър изпъква, като цели 62% от компаниите, използващи интернет, реализират стоката си на пазарите на трети страни.

След тях се нареждат Малта (44%), Ирландия (41%), Португалия (40%) и Гърция (39%).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...