Инвеститорите в недвижимо имущество в най-многолюдната страна в света Китай се очаква да започнат ожесточена борба за запазване на високия ръст на печалбите си, съобщава Bloomberg.

Това, според специалисти от Standard & Poor's, ще се окаже необходимо през настоящата година, след като китайското правителство реши да се намеси, за да бъде постигнат контрол върху ръста на цените.

Според анализатори от фирми в Хонг-Конг много малки и средни инвеститори в недвижимо имущество едва ли ще успеят да оцелеят. Очаква се правителството да направи доста драстични промени, позволяващи инвестиране на жилищния пазар.

От друга страна, това, естествено, ще се окаже доста благотворно за големите инвеститори на пазара, коментират запознати в сферата. Китайският пазар е един от най-бързо развиващите се в света, като инвеститори от цял свят искат да се домогнат до него.

Това, от една страна, е доста добре за развитието на пазара, но от друга малките китайски компании нямат никакъв шанс срещу големите международни играчи.

Големите строителните компании, притежаващи голям капитал, са готови да платят всякакви цени, за да могат да се сдобият с терен и разрешително за строеж.