Гърция ще преживее шеста поредна година на рецесия през 2013 г. с очаквано свиване на Брутния вътрешен продукт (БВП) с 4%, показва предварителният проект за бюджета, цитиран от агенция АНА-МПА.

"През 2013 г. рецесията на гръцката икономика ще продължи, очакваното свиване на БВП е 4% спрямо 2012 г.", когато правителството предвиждаше спад с повече от 6%, съобщи агенцията.

Данните свидетелстват за утежняване на положението в Гърция. Според първоначалните данни на плана за оздравяване на икономиката, създаден миналата година с кредиторите й, 2013 г. трябваше да отбележи края на рецесията в Гърция с растеж от 0%, а през 2012 г. рецесията трябваше да бъде 4.6%.

Предварителният проект за бюджета предвижда "първичен бюджетен излишък от 1.1% от БВП" през 2013 г. спрямо предвидените първоначално 1.8%. За 2012 г. първичният дефицит трябва да възлиза на -1.5% от БВП спрямо -1%, планирани през пролетта.

Предварителният проект за бюджета, който трябва да бъде внесен в парламента този следобед, предвижда също така нови мерки за строги ограничения по искане на тройката кредитори на Гърция от ЕС, МВФ и ЕЦБ, възлизащи на общо над 7 млрд. евро, припомня БГНЕС.

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас ще разговаря в ранния следобед с представителите на Тройката, които пристигнаха в неделя в Атина, за да уточнят подробностите около новия пакет от мерки за строги ограничения. Гласуването на бюджета за 2013 г. трябва да стане до два месеца.