3 примера за уникалността на съветската архитектура

4858
3 примера за уникалността на съветската архитектура

Когато се говори за съвременно строителство в Русия, е трудно да бъдеш обективен. Особено по въпроса с архитектурата на бъдещето.

Ако се разходите из Москва, ще забележите интересни архитектурни обекти. Те са достойни за вниманието ви. Днес ще ви покажем три примера за това, наследство от съветските години.

За добро или за лошо, тези сгради са сред значимите в града и са част от съвременния облик на Москва. В тях виждаме както индивидуалност, така и характер.

„Златните мозъци“

Президиумът на Руската академия на науките представлява уникален архитектурен комплекс, създаден от най-добрите съветски умове в духа на научния авангард.  

Местоположението му е такова, че е виден от центъра на града и от Воробьовската планина. Тя доминира архитектурата в югозападната част на Москва.

Моментална узнаваемост й придават своеобразните конструкции с височина 22 етажа. Кулите напомнят човешки мозък.

Скулптурната феерия е изградена от стъкло, алуминий и бронз. Затова получава прозвището „златните мозъци“.

На покрива, редом до кулите, е разположена скулптурна композиция от същия род – огромен часовник с четири циферблата в различен свят, позиционирани в различните посоки на света.

Цилиндричната къща на архитекта Мелников

Тя напълно се отличава от общоприетия стил на къщите в града. Затова е световноизвестна в цял свят като архитектурен паметник на съветския авангард.

Самата концепция наистина е новаторска заради своето конструктивно и обемно-пространствено решение. Константин Мелников заявява, че е изпреварил развитието на архитектурата с 100 години.

Абсолютно уникалната атмосфера в интериора се създава от изобилието от светлина, което струи от прозорците. Те са във вид на медена пита.

Високият таван и белият цвят на мебелите създават усещане за чистота и творческо присъствие.

Бруталната сграда на авиаторите

Става дума за голяма „бетонна“ стоножка, построена през 1978 г., в навечерието на Олимпиадата през 1980 г. Планирана е като хотел.

Прозвището си 13-етажната сграда получава заради факта, че стои върху 20 железобетонни крака-опори, достигащи височина примерно около 4-етаж жилищен блок.

Когато става ясно, че сградата няма да е хотел, тя е дадена за експлоатация на работници от авиозавод. Така започват да й казват „Дом на авиаторите“. Това е първата сграда в Съветския съюз, която е построена на принципа на монолитния железобетон.

Архитектът А. Меерсон е бил върл привърженик на брутализма и е създал този проект по мотиви на световноизвестния Льо Корбюзие.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...