60% от руснаците нямат вяра в полицията

492
60% от руснаците нямат вяра в полицията

Повече от половината от гражданите на Русия нямат вяра на своята полиция. Насилието над задържани и масовата корупция оформят образа на "служителя с пагони" пред обществото.

60 процента от руснаците нямат доверие в полицията на своята страна - показва актуално независимо допитване, което нанася тежък удар по репутацията на корумпираните полицейски служби, които Кремъл се е заканил да реформира.

Хроничната податливост на корупция и добре документираните случаи на изтезания над задържани лица спечелиха на полицията много лошо име в руското общество.

Садизъм над невинни

От 1.600 руснаци, анкетирани от реномирания демографски институт Левада в края на октомври в 127 населени места, 60 процента казват, че полицаите действат, ръководейки се само от собствените си интереси. При допитване, проведено през август, 48 процента бяха заявили, че нямат доверие на своята полиция.

Анкета, проведена в началото на годината в редица европейски страни, показа, че 86 процента от германците и италианците имат доверие на своята полиция, докато при французите, българите и румънците процентното изражение е съответно 59, 55 и 54 процента.

При сегашното руско допитване 60 процента от участниците подкрепят мнението, че взимането на подкупи и изнудването са се превърнали в обичайна практика в полицията, като само 22 процента смятат тези престъпления за "изолирани случаи".

Корупция с традиции

Антикорупционната организация Трансперънси Интърнешънъл смята Русия за най-корумпираната страна в групата на държавите от Г-20. В тазгодишната класация на Трансперънси на най-корумпираните нации в света Русия се нарежда на 154-то място от 178 държави, в компанията на Камбоджа, Кения и Лаос.

Преди няколко месеца президентът Дмитрий Медведев се закани, че ще реформира полицейските служби и ще съкрати с 20 процента персонала на министерството на вътрешните работи, който отговаря за полицията и в момента наброява 1.4 милиона служители. Наблюдатели обаче не забелязват никакви съществени промени, а самият Медведев още през лятото призна, че властите не са постигнали почти никакъв напредък в борбата срещу корупцията

Източник: Дойче Веле

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg