7 членки на ЕС подписаха съвместна блокчейн декларация

1259
7 членки на ЕС подписаха съвместна блокчейн декларация

© Pixabay

Седем страни-членки на Европейския съюз ще си партнират в промотирането на ползите от блокчейн технологиите за по-добри публични услуги и икономика.

Франция, Италия, Испания, Малта, Кипър, Гърция и Португалия подписаха обща декларация в Брюксел за промотиране въвеждането на блокчейн в региона с цел „трансформация” на техните икономики, предава CoinDesk. 

Идеята е регионът да стане водещ по отношение на блокчейн иновациите.

Според документа, блокчейн технологията може да бъде основен фактор в увеличаването на прозрачността и ефективността на правителствените услуги - от образование и здравеопазване, до транспорт и митнически контрол. 

Освен това, блокчейнът може да помогне в постигането на предвидимост и по-висока защита на личните данни за крайните потребители.

„Декларацията за статута на правителството не се ограничава до подобряването на услугите на електронното правителство, но и до увеличаване на прозрачността и намаляване на административната тежест”, пише в документа.

Смятаме, че всяко законодателство относно блокчейн трябва да отчита децентрализирания характер на тази технология и да се основава на европейските фундаментални принципи и технологичната неутралност. То трябва също така да позволи иновации и експерименти, за да може публичният и частният сектор да разберат по-добре технологията, за да разработят методи за употреба”, сочи декларацията.

Силвио Шембри - малтийският секретар по дигитална икономика, финансови услуги и иновации, публикува в Twitter, че е „горд” да види Малта - най-малката страна в ЕС, да поема „водеща роля” в блокчейн кооперацията.

Малта вече може да се нарече страна, която върви с пълна сила към адаптирането на блокчейн технологията, опитвайки се да стане хъб за иновации в ЕС. През юни тази година властите в страната приеха три закона за блокчейн с цел привличането на криптобизнеси на своя територия.

Как Малта се превръща в блокчейн островМалкият европейски остров Малта бавно, но сигурно се превръща в блокчейн център.


ЕС, като цяло, засега не е въвел регулация на блокчейн технологиите, а даже напротив – оперира различни инциативи за популяризиране на системата.

През ноември тази година Европейската комисия обяви стартирането на нова блокчейн асоциация с 5 големи банки, включително испанската BBVA. Инициативата цели разработването на насоки и протоколи за блокчейн индустрията, както и международното промотиране на блокчейн стандарти. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...