7 членки на ЕС подписаха съвместна блокчейн декларация

1500
7 членки на ЕС подписаха съвместна блокчейн декларация

© Pixabay

Седем страни-членки на Европейския съюз ще си партнират в промотирането на ползите от блокчейн технологиите за по-добри публични услуги и икономика.

Франция, Италия, Испания, Малта, Кипър, Гърция и Португалия подписаха обща декларация в Брюксел за промотиране въвеждането на блокчейн в региона с цел „трансформация” на техните икономики, предава CoinDesk. 

Идеята е регионът да стане водещ по отношение на блокчейн иновациите.


Според документа, блокчейн технологията може да бъде основен фактор в увеличаването на прозрачността и ефективността на правителствените услуги - от образование и здравеопазване, до транспорт и митнически контрол. 

Освен това, блокчейнът може да помогне в постигането на предвидимост и по-висока защита на личните данни за крайните потребители.

„Декларацията за статута на правителството не се ограничава до подобряването на услугите на електронното правителство, но и до увеличаване на прозрачността и намаляване на административната тежест”, пише в документа.

Смятаме, че всяко законодателство относно блокчейн трябва да отчита децентрализирания характер на тази технология и да се основава на европейските фундаментални принципи и технологичната неутралност. То трябва също така да позволи иновации и експерименти, за да може публичният и частният сектор да разберат по-добре технологията, за да разработят методи за употреба”, сочи декларацията.

Силвио Шембри - малтийският секретар по дигитална икономика, финансови услуги и иновации, публикува в Twitter, че е „горд” да види Малта - най-малката страна в ЕС, да поема „водеща роля” в блокчейн кооперацията.

Малта вече може да се нарече страна, която върви с пълна сила към адаптирането на блокчейн технологията, опитвайки се да стане хъб за иновации в ЕС. През юни тази година властите в страната приеха три закона за блокчейн с цел привличането на криптобизнеси на своя територия.

Как Малта се превръща в блокчейн островМалкият европейски остров Малта бавно, но сигурно се превръща в блокчейн център.


ЕС, като цяло, засега не е въвел регулация на блокчейн технологиите, а даже напротив – оперира различни инциативи за популяризиране на системата.

През ноември тази година Европейската комисия обяви стартирането на нова блокчейн асоциация с 5 големи банки, включително испанската BBVA. Инициативата цели разработването на насоки и протоколи за блокчейн индустрията, както и международното промотиране на блокчейн стандарти. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg