ААМР: Инвестициите в региона на Югоизточна Европа ще продължат да растат

563
ААМР: Инвестициите в региона на Югоизточна Европа ще продължат да растат

В региона на Югоизточна Европа никога не е имало повече капитал, който да е в наличност да се инвестира в малкия и среден бизнес, каза старшият съветник "Капиталови пазари" в Американската агенция за международно развитие Вашингтон Стийв Ийстъм пред участниците във втората регионална конференция на тема "Намерете капитала, който ви е необходим, за да продължите напред". Форумът е организиран от Центъра за предприемачество и управленско развитие, посочва БТА.

Ийстъм прогнозира, че инвестициите в района ще продължат да растат и отбеляза, че има увеличаване на обема на трансграничните инвестиции в ЮИЕ. Това, според него, се дължи на отварянето на границите и на бизнеса към други части на света. Регионът разполага с висок потенциал, който сега обаче има ниски ценови активи спрямо други части на света, каза експертът.

Американската агенция за международно развитие за последните 17 години е инвестирала 600 млн. долара в проекти в България, каза Ийстъм. Сред тях са за изграждане на частния бизнес, за подобряване на управлението на икономика, за изграждането на основни демократични системи и процедури, и на човешкия потенциал.

Експертът препоръча на представителите на деловите среди при контактите си с инвеститори да подготвят ясни и разбираеми бизнес-планове и концепции и да си осигурят добър мениджър. Избирайте инвеститора си като бизнес-партньор, както избирате партньор в живота и бъдете честни с него, каза Ийстъм.

Председателят на Асоциацията на бизнес-ангелите в САЩ Джон Мей запозна предприемачите с акценти от книгата си "Всеки бизнес се нуждае от един ангел", която вече присъства и на българския книжен пазар. Бизнес-ангелите са един от източниците за рисково финансиране, заедно с фондовете за дялово участие и рисковите фондове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg