Активите и капиталът на руските банки нарастват през юли

566
Активите и капиталът на руските банки нарастват през юли

Банковият сектор в Русия отчита ръст на капитала и активите през юли, показват данни на централната банка на страната, информира Reuters.

Това е още един признак, че най-лошото от икономическата криза е приключило. Проблемите в сектора обаче остават като корпоративното кредитиране се свива в трети пореден месец независимо от призивите на правителството към банките да увеличат финансирането на реалната икономика.

Броят на губещите банки също нараства до 180 към 1 август, в сравнение със 119 месец по-рано. Това означава една губеща банка на всеки шест. Общата загуба на руските банки възлиза на 117.6 млрд. рубли от началото на годината.

Печелившите трезоти са спечелили общо 148.9 млрд. рубли, оставяйки сектора с нетна печалба. В Русия има около 1 100 банки, но петте най-големи, водени от Sberbank и VTB съставляват над 48% от активите в сектора. Делът им нарасна, по време на кризата, тъй като хората се опасяваха от вероятността малките банки да фалират.

Активите на сектора като цяло нарастват с 0.2% през юли, докато капиталът се повишава с 1.8%, а депозитите на гражданите се увеличават с 1.9%. Заемите на нефинансовите организации намаляват с 0.2%, докато кредитирането на гражданите се свива с 0.4%.

Руските банки пострадаха сериозно от световната кредитна криза, девалвацията на рублата и отливът на чуждестранни инвеститори през второто полугодие на 2008 г., както и от това, че местната икономика навлезе в първата си рецесия от десетилетие. Лошите заеми нарастват отново през юли, но с по-малък темп от преди това, показват данните.

Просрочените заеми нарастват с 12.5% през юли, което е с доста по-малко от увеличението в размер на 32% през юни. Така делът на лошите кредити възлиза на 5.4% към 1 август.

Руските банки изпитват затруднение със загуби от лоши кредити, тъй като провизиите „изяждат" част от печалбата и капитала им и броят на губещите банки е нараснал с 50% през юли в сравнение с юни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg