Активите на банковия сектор в ЦИЕ се очаква да се удвоят до 2011 година

447
Активите на банковия сектор в ЦИЕ се очаква да се удвоят до 2011 година

Активите на банковия сектор в страните от ЦИЕ се очаква да се удвоят до 2011 година, в сравнение с изминалата година. В края на посочения период те се очаква да възлязат на 2.5 млрд. евро, в сравнение с 1.09 млрд. евро година по-рано, посочи изследване на Raiffeisen Research.

Към настоящия момент от австрийската банка - Raiffeisen Zentralbank Österreich AG не виждат някакви признаци за забавяне на ръста на сектора.

В същото време от там прогнозират ново удвояване на банковите активи през следващите пет години до 2016 година и достигането им до ниво от 5 млрд. евро. Това би се превело в среден ръст от 17% годишно.

В основата на ръста на банковите активи ще стои повишението в корпоративното банкиране, както и повишаващите се доходи на населението на страните от региона, като ръстът там изпреварва този в развитите европейски държави.

Повишението на доходите на населението се очаква да доведе както до повишаване на депозитната, така и на кредитната база на финансовите институции.

Вследствие на добрите перспективи пред този сегмент почти всички големи международни банкови институции насочват вниманието си към този перспективен сегмент.

Особено силен ръст през последните няколко години бе отбелязан в някои страни от региона, като Украйна и Русия например. В Украйна кредитният пазар отбеляза повишение от 175% през 2005 година и с нови 110% през изминалата година.

В Русия отпуснатите кредити регистрираха повишение от 111% през 2005 година и нови 73% през изминалата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg