Акцентите на срещата Станишев-Путин

718
 Акцентите на срещата Станишев-Путин

Икономическите отношения между България и Русия станаха основна тема на разговора между премиерите на двете страни Сергей Станишев и Вкладимир Путин. Какви бяха основните акценти, отбелязва днес "Время новостей".

1)Въпросът за уреждането на руския дълг към България- след преговорите българският министър-председател заяви, че въпросът е закрит и понастоящем той е работа на двете финансови министерства.Според министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров разногласията се свеждат основно в това, че Москва иска да изплати 38-те млн. долара с доставки на стоки, докато София предпочита налични пари.

2)Дефицитът на България в търговията с Русия- обемът на българско-руския стокообмен е над 4 млрд. долара, отбеляза Димитров, оценявайки дефицита на България при търговията с Русия на 3,24-3.25 млд. долара годишно. В основата му са руските доставки на петрол.
Българската страна се ангажира с намаляване на този дисбаланс, макар че остава под въпрос как точно смята да направи това, кометира изданието.

3)Лицензите за производство на оръжие в България- за пореден път страните не постигнаха консенсус. Според българското министерство на икономиката между 1945-1990 г. са подписани 56 лицензионни споразумения за 600 изделия, компоненти, както и за ремонтна дейност.

В края на 80-те България реализира мащабна програма за строителство на собствени мощности. По силата на договора СССР е трябвало да закупи оръжия за 2 млрд. долара от България и страната иска компенсации. Русия от своя страна иска обезщетения за предоставената техническа документация.

Според Петър Димитров през 1996 г. Русия е престанала да предоставя такава документация, а България е спряла плащанията.

4)Енергийното сътрудничество- България настоява за бързо определяна на сроковете и параметрите на строителство на трите основни проекта в енергетиката- газопровода "Южен поток", петролопровода Бургас- Александуполи с АСЕЦ-Белене. Станишев подчерта необходимостта от "структуриране" на компания, която ще реализира строителството на Бургас-Александуполис.Според Путин предпоставките за реализацията на "Южен поток" се подобряват след постигането на договореност с партньорите от Централна Азия, включително и за формулата на цената.Разговорите се проведоха в рамките на VІІ Международен инвестиционен форум „Сочи 2008“, в който взеха участие високопоставени представители на на 18 страни.

„Атомстройекспорт“ спечели търга за строителството на АЕЦ „Белене“ на стойност около 4 милиарда евро, кето е най-големият съвместен проект . Русия и България заедно с Гърция също така реализират и проекта за трансбалкански петролопровод Бургас-Александруполис, чиято цена е 1.5 милиарда евро. Проектът „Южен поток“ предвижда доставката на руски газ за Южна и Централна Европа по дъното на Черно море. „Газпром“ реализира проекта на паритетни начала с италианската ЕНИ.

5) Участието на български строителни компании в изграждането на олимпийските обекти в Сочи- българските фирми официално получиха покана за участие от премиера Владимир Путин.Това стана и основна тема на разговорите на Станишев с губернатора на Кубан Александр Ткачев, който подчерта натрупания опит при работа с български строители и обеща подкрепа за българския бизнес.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg