Акциите на втората най-голяма словенска банка с ръст от 47% в седмицата след IPO-то й

714
Акциите на втората най-голяма словенска банка с ръст от 47% в седмицата след IPO-то й

Акциите на втората най-голяма словенска банка – NKBM бяха в центъра на инвеститорското внимание през изминалата седмица след борсовия си дебют, като за посочения период те поскъпнаха с 47% спрямо цената си от първичното публично предлагане.

Активната търговия с тях доведе и до поставянето на рекорден оборот за един ден на фондовата борса в Любляна. Повишението в акциите на компанията обаче не успя да доведе до ръст на основните индекси на борсата, които приключиха седмицата със спад.

Оборотът по позицията достигна 54.3 млн. евро за седмицата, като те достигнаха ниво от 39.73 евро за брой, в сравнение с цената от първичното им публично предлагане при 27 евро.

На повишени обеми се радваше търговията и при другите позиции, след като значителни по размер средства бяха върнати на инвеститорите, участвали в първичното публично предлагане на банката.

Въпреки това обаче, основният индекс на страната – SBI 20 - приключи седмицата с понижение от 163.3 пункта, или 1.4%, до ниво от 11 314.54 пункта.

По-голямо понижение регистрира и индексът на сините чипове -
SBI TOP index, следящ изменението на 10-те водещи компании, търгувани на борсата, като той се понижи с 2.15% за посочения период.

Индексът, следящ изменението при цените на акциите на взаимните фондове, приключи седмицата с понижение от 34.4 пункта при ниво от 7 297.37 пункта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg