Алекперов: Ситуацията на финансовите пазари ще е нормална следващото лято

552
Алекперов: Ситуацията на финансовите пазари ще е нормална следващото лято

Ситуацията на финансовите пазари ще се върне в нормалното си русло до следващото лято, прогнозира пред „Ведомости“ „капитанът“ на руския петролен бизнес и президент на корпорацията „Лукойл“ Вагит Алекперов.

Потомственият „нефтяник“ Вагит Алекперов оглавява създадената от него компания вече 15 години и затова време, по думите му, не си е купил нито яхта, нито вили зад граница, а всичките си свободни средства е влагал в акции на „Лукойл“.

След като контролираната от държавата „Роснефт“ погълна активите на „Юкос“, „Лукойл“ й отстъпи дългогодишното си първенство по добив на петрол, но по обем на приходи, както и преди, изпреварва всяка една от останалите руски петролни компании. Затова как „Лукойл“ ще се развива в условията на световна финансова криза и изостряне на международната обстановка, Алекперов разказа пред „Ведомости“.

На въпрос какви действия очаква от властите, Алекперов отговори: „Най-важното е намаляването на данъчната тежест, за да се осигури ръст на добива и държавата е напълно способна да проконтролира използването на освободените средства. През всичките тези години нашата компания нагледно показа, че нейният главен приоритет са инвестициите и нашите акционери достатъчно търпеливо се отнасят към такава стратегия“. Той отбеляза още, че новото правителство много подробно вниква в проблемите на отрасъла и с „уникална скорост решава въпросите, които не са решавани с години, така че има основание за оптимизъм“.

Запитан дали познава президента Дмитрий Медведев, Алекперов сподели: „Да, познавам го. Ние многократно сме се срещали, когато той бе първи вицепремиер. С президента ще се запознаем през септември, когато ще се състои вече планираната негова среща с членовете на Руския съюз на индустриалците и предприемачите (РСИП)“. На въпрос на „Ведомости“, какво е отношението му към него като президент и като човек, и дали смята, че Медведев ще провежда самостоятелна политика или ще я съгласува с Владимир Путин, Алекперов е категоричен: „Без съмнение Медведев ще провежда самостоятелна политика“.

„Капитанът“ на петролния бизнес определя съвместната работа на Медведев и Путин като „изключително сполучлив тандем от единомишленици“. „Владимир Владимирович (Путин-бел. ред.) може да концентрира всички свои знания и опит в управлението на икономиката на страната. И ние можем да видим реалните плодове от това“, заяви Алекперов. Попитан как може да се отрази на руския бизнес, и на „Лукойл“, в частност, конфликта в Кавказ, който вече е довел до влошаване на отношенията между Русия и Запада, Алекперов отговори, че в момента не се наблюдават никакви промени, но добави, че по принцип всичко е възможно.

„Вие знаете с какви трудности и по-рано се сблъсквахме при покупката на европейски активи“, заяви бизнесменът и отбеляза, че не изключва вероятността от възникването на проблеми с европейските антимонополни органи при придобиването на сицилианските рафинерии. „Но за момента е трудно да се прогнозира каквото и да било. Времето ще покаже“, каза той. Алекперов смята, че "Лукойл" няма да има проблеми в Азербайджан, защото "всички наши проекти в тази страна са добре изградени, а нейните ръководители провеждат балансирана политика".

Помолен да коментира световната финансова криза и как тя ще се отрази на петролния отрасъл и "Лукойл", в частност, Алекперов заяви: "Днес много банки са изправени пред намаляване на своята ликвидност. Крупните инвеститори, разочаровани от тази ситуация, се опитват да увеличат наличните си средства, по тази причина се наблюдава частична продажба на акции, при това не само на руския, но и на международните пазари. Съответно котировките вървят надолу, включително нашите. Но аз смятам, че ситуацията на финансовите пазари ще се върне в нормалното си русло до следващото лято".

На контриращ въпрос на „Ведомости“, че руският фондов пазар се руши не само заради кризата, но и заради действията на властите ("атаката" на Путин срещу "Мечел" и събитията в Кавказ), и дали не смята за правилно руският бизнес да постави този въпрос, например, чрез РСИП пред управляващите, Алекперов отбеляза, че подобни въпроси ще се обсъждат на предстоящата среща с руския президент. "Бизнесът винаги се нуждае от подкрепата на властите – както в страната, така и извън нейните предели. Що се отнася до "Мечел", не мисля, че този инцидент е причинил спада на руския фондов пазар. Бягството на инвеститорите към наличността е глобална тенденция, която напълно естествено засегна и Русия", подчерта Алекперов.

На въпрос на изданието дали чувства натиск от страна на държавните петролни и газови компании и как вижда взаимоотношенията си с тях, той отговори: "Натиск няма. Винаги съм подчертавал, че в Русия няма държавни и частни компании. Всички компании са национални и работят за националните интереси. Затова и достъпът до суровинната база трябва да бъде равен за всички – чрез конкурси и търгове". Алекперов изрази резерви по повод на твърдението, че новите участъци на шелфа ще бъдат получени от държавните компании. "Не е очевидно. Шелфът изисква инвестирането на огромни средства, с които нито една компания не разполага сама. Затова най-рационалният път за усвояването на подобни находища – създаването на консорциуми от руски компании", каза той.

Попитан дали държавните компании няма да предпочетат чужди партньори с техните напреднали технологии, Алекперов заяви: "Технологиите сега са общодостъпни. Сега ние използваме услугите на същите световни лидери в петролния сервиз, както и големите западни компании".

„Лукойл“ е втората по-големина руска петролна компания. Резервите й от петрол се оценяват на 2.144 милиарда тона. Добив – 96.6 милиона тона петрол, 13.955 милиарда куб. м газ (2007 г.). Нефтопреработване – 52.16 милиона тона. Приходи – 82.2 милиарда долара (по US GAAP, 2007 г.). Чиста печалба – 9.5 милиарда долара. Капитализация на РТС – 63.4 милиарда долара. Основни акционери – президентът на компанията Вагит Алекперов (20.4%), вицепрезидентът Леонид Федун (9.08%), „КонокоФилипс“ (20%).

Източник: БГНЕС, Снимка: Profit.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg