Андреас Даскалакис: Атинската борса става част от SEE Link

3646
Андреас Даскалакис: Атинската борса става част от SEE Link

Сътрудничеството е залегнало в основата на стратегията на Атинската фондова борса. Когато говорим за сътрудничество, ние говорим за сътрудничество с борсите в региона.

Ние имаме голямо желание да се включим в регионалната инициатива SEE Link. Миналата седмица финализирахме някои промени по отношение на споразумението. Очаквам съвсем скоро официално да сме членове на SEE Link, заяви Андреас  Даскалакис, директор отдел Пазарни операции и подкрепа на емитенти в ATHEX Group, по време на финансовия и икономически форум Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

Това ще даде възможност на нашите членове да търгуват и на пазарите, които вече са част от SEE Link. Това също така ще даде възможност и на участниците на пазарите на другите борси от платформата да се възползват от възможностите, които предлага Атинската борса. 


Ние вярваме в сътрудничеството в региона - както в търговията, така и при клиринга и при депозитaраната дейност, добави Дасклакис.

В обобщение на случващото се на Атинската борса през последната година Даскалакис заяви, че Гърция преминава през много труден период, който продължава вече седма поредна година, откакто започна кризата. 

Заради кризата в момента има проблем с банковия сектор, който трудно набира средства и не може да помага на компаниите да се развиват.

През последните три години ние се опитахме отново да насочим дискусията към това, че борсата е опция за набиране на средства, каза Даскалакис.

Въпреки всичко, на борсата през всичките тези години успяваме да поддържаме над 50% дял на чуждите инвестиции. 

В същото време се опитваме да пускаме и нови продукти. Корпоративните облигации са нещо ново на пазара, заяви Даскалакис. Миналата година на Атинската борса имаше две големи емисии корпоративни облигации, като едната от тях бе за около 500 млн. евро.

Този продукт може отново да привлече интереса на инвеститорите към борсата.

Опитваме също така да разширим бизнеса в нови сфери. В момента в Гърция има проект за изграждане на енергийната борса и клиринговата къща. Ние предлагаме нашето ноу хау и опит на управляващите, добави още Даскалакис.

Спонсори на проявата през 2017 г. са Уникредит Булбанк, Алкомет, Адмирал Маркетс, Сирма Груп Холдинг, Amundi Asset Management, iuvo, Интернационал Хотел Казино & Тауър Суитс, Регус България, LG, Mastercard, Garitage Park и Американският университет в България.

Медийни партньори на Шумът на парите' 2017 са Novini.bg, Economic.bg, Broker.bg, списание Икономика, Kaldata.com, Offnews, SmartMoney.bg и Enterprise Europe Network.

Повече информация за лекторите и програмата на събитието може да намерите на https://profit.bg/forum/ или във Facebook

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg