Атина се нуждае от руски газ

422
Атина се нуждае от руски газ

Гърците ясно показаха своите приоритети – санкциите по отношение на Русия, насочени срещу спирането на проекти от типа на „Южен поток“, няма да бъдат подкрепени от Атина, заяви за „РБК Дейли“ италиански политолог.

Решение, одобряващо строителството на участък от магистралния газопровод „Южен поток“, бе взето с мнозинство от депутатите в гръцкия парламент. „За“ гласуваха представителите на управляващата партия Нова Демокрация, опозиционната ПАСОК и депутатите от „Народния православен съюз", а против споразумението с Русия – само Коалицията на радикалните леви сили.

Курсът на Гърция към енергийно сътрудничество с Руската федерация, обявен в навечерието на срещата на Европейския съюз, посветена на обсъждането на санкции спрямо Москва, сочи, че неговите членове не са готови да скъсат с Русия. Министърът на развитието в гръцкото правителство Христос Фолиас вече потвърди, че сроковете, уговорени в подписания през април 2008 г. договор, ще бъдат спазени, а самият газопровод ще бъде завършен през 2014 г.

Освен това Фолиас подчерта, че „Южен поток“ има за цел стабилното осигуряване с природен газ на страните от Югоизточна Европа, чиито потребности нарастват. „Необходимо е да се разбере – военната авантюра на Саакашвили погреба проекта за паневропейски газопровод „Набуко“. За всички вече е ясно, че транскавказкият маршрут за транспортиране на газ и петрол е много рискован“, смята анализаторът на „Брокеркредитсервис“ Андрей Диргин.

„Показателно е, че решението бе взето три дни преди началото на извънредната среща на Европейския съюз, посветена на бъдещите отношения с Русия. Гърците, както изглежда по всичко, ясно показаха своите приоритети – санкциите по отношение на Руската федерация, насочени срещу спирането на проекти от типа на „Южен поток“, няма да бъдат подкрепени от Атина“, заяви за „РБК Дейли“ италианският политолог Емануел Вакарела.

По думите му само един детайл предизвиква въпроси – или гърците демонстрират на Брюксел своята позиция, или вече знаят, че никакви радикални решения на срещата няма да има. „ЕС няма да въвежда конкретни икономически санкции срещу Русия, западните лидери са много внимателни в изказванията си по този повод. Ратификацията на споразумението за „Южен поток“ от страна на Гърция потвърждава мисълта, че Атина няма да подкрепи въвеждането на сурови санкции спрямо Русия“, смята Диргин.

Аналогична реакция, по думите на събеседника на „РБК Дейли“, може да се очаква и от Италия, чиято компания ЕНИ е един от акционерите в проекта. „Въпросът за санкции от страна на ЕС е популистка риторика на новите членове, преди всичко на Полша и Балтийските страни. Стара Европа, с изключение на Великобритания, е против“, подчерта експертът.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg