Азербайджан може да доставя 1 млрд куб.м. газ на България

1915
Азербайджан може да доставя 1 млрд куб.м. газ на България

Азербайджан има готовност да доставя природен газ за България от 2014 година, веднага след изграждането на междусистемните връзки с Турция и Гърция. За това се договориха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и азербайджанският министър на енергетиката и промишлеността Натиг Алиев, съобщиха от МИЕТ.

Двамата разговаряха по време на форума Кран Монтана, който се провежда в Брюксел. Страна - партньор на форума тази година е Азербайджан.

Азербайджан има готовност да осигури над 1 млрд. кубически метра природен газ годишно за България през Турция. Това ще бъде осъществено преди реализацията на втората на фаза на находището "Шах Дениз", от което се очаква да се захранва газопровода "Набуко". До два месеца "Булгартрансгаз" и азербайджанската държавна нефтена и газова компания "SOCAR" ще продължат разговорите за осигуряване на маршрутите за доставка на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. Министър Трайков отново постави въпроса за подкрепата на Азербайджан за газопровода "Набуко", които има изключително значение за диверсификацията на газовите доставки, осигурявайки достъпа на Европа до каспийския газ.


Трайков и Алиев обсъдиха и проекта за доставка на компресиран природен газ през Черно море. "Булгартрансгаз" и "SOCAR" са завършили съвместно предварително проучване за икономическата целесъобразност на проекта, след което се предвижда да стартира предпроектното проучване. В Брюксел министър Трайков се срещна още с д-р Рош Нури Шауис, вицепремиер на Република Ирак. Двамата обсъдиха търговското сътрудничество, продажбата на електроенергия за Ирак и възможността български строителни фирми да участват в изграждането на инфраструктурни и инженерингови проекти в страната. По-късно Трайков участва в панела "Глобална енергийна сигурност на ЕС и потенциала на Източна Европа".

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg