Българи и румънци най-често искали социални помощи в Англия

3015
Българи и румънци най-често искали социални помощи в Англия

Доклади, държани в тайна от Лейбъристката партия на Великобритания, показват, че имигрантите от България и Румъния са с ниско образование и са по-скоро склонни да кандидатстват за помощи за безработни.

Документите, които правителството възнамерява да разпространи за първи път, свидетелстват за това, че над 15% от българските и румънските имигранти са кандидатствали за социални помощи за безработица, пише в „Сънди телеграф".

Данните се съдържат в пет отделни проучвания, които са били поръчани от последното правителство на Лейбъристката партия. Документите обаче не са били публикувани и са останали в тайна, което засилва подозренията, че партията е искала да избегне възможните вреди за репутацията си преди общите избори, които се проведоха миналата година.

Сега британски министри обвиняват лейбъристите в „обезпокоително прикриване" и обещават да публикуват докладите, които са стрували на данъкоплатците 165 хиляди лири.

Документите сочат, че имигрантите от всички страни във Великобритания са по-склонни от местното население да не работят, а освен това не се ангажират често в каквито и да форми на граждански движения.

Текстовете разкриват особено спорна информация за правилата за имиграцията от страни, които са се присъединили към ЕС през последното десетилетие, сред които са България, Румъния и Полша.

Лейбъристките министри непрекъснато обещаваха да въведат ограничения във връзка с имигрантите от Източна Европа, както за да се контролира техният брой, така и за да се запазят работните места за британските работници. Въпреки това докладите показват, че 27% от идващите от България и Румъния са били с „ниско ниво на образование", а през 2009 година над 15% от тях са подали молби за социални помощи.

Освен това изглежда имигрантите от двете страни се оказват по-склонни да кандидатстват за помощи за безработица, отколкото британците или останалите имигрантски групи в страната.

Докладите разкриват още, че въпреки поставянето на таван за броя на имигрантите, имиграцията от Румъния и България се е увеличила значително след влизането на двете страни в ЕС през 2007 година.

Междувременно, имигрантите от двете страни по-често имат четири или повече деца в сравнение с останалите хора, идващи във Великобритания от други страни. Тази тенденция е поставяла образователната система на значителен натиск, особено в Лондон, където са се заселили над половината българи и румънци, дошли в страната.

Повече от трима на всеки 100 български и румънски имигранти във Великобритания са имали 5 и повече деца.

Един от текстовете показва, че докато населението в България и Румъния между 2004 и 2010 година е намалявало, това във Великобритания е нараснало значително. В същия период безработицата в двете страни е отбелязала спад, докато тази на Острова се е увеличила.

Източник: Агенция Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Цветанка
# 0
00:05 | 21 May 2013
Пълни глупости се пише и говори къде са видяли по 5 и повече деца между Бъларите това може да е при Румънците, но едвали е срещано явление при нас. А защо не пишат за пакистанците, индииците и африканците който са на помощи, а се хванали за Българи и Румънци.....
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg