Българите, унгарците и гърците най-недоволни от доходите си

1255
Българите, унгарците и гърците най-недоволни от доходите си

Българите са сред най-разочарованите в ЕС по отношение на доходите на домакинствата и състоянието на здравеопазването, сочат резултатите от проучване на Евробарометър, представено от Европейската комисия.

Оценките са по система, при която най-високата степен на удовлетвореност е 10, а най-голямото разочарование се изразява с минус 10.

Най-критичните към нивото на семейните доходи са унгарците с оценка -2,5, следвани от българите (-2.3), румънците и гърците ( -2.1).


По темата за здравеопазването най-критични са румънците (-5.1), гърците (-3.7), българите (-2.8), латвийците (-2.6) и поляците (-.,4). Най-доволни от здравеопазването са анкетираните в Белгия (+6.3), Люксембург и Холандия (+5.3), Австрия (+5.2).

Най-доволни от доходите на домакинствата са в Швеция (+5), Дания (+4.7), Люксембург (+4.6) и Холандия (+4.2).

Изследването отчита, че мнозинството европейци са критични за положението на техните държави, но усещат, че икономиката се възстановява и са доволни от собственото си положение. Според изследването през тази година положителните нагласи са повече, отколкото през 2010 г., макар хората да отбелязват, че всекидневният живот е поскъпнал.

Гражданите на ЕС изразяват най-голямо разочарование от начина, по който техните държави се справят с неравенството и бедността. Най-разочаровани по този въпрос са румънците, латвийците и гърците.

Най-доволни са гражданите на страните от Бенелюкс и скандинавските държави.

Мнозинството от европейците критикуват административните услуги в своите държави, като средната оценка е -1.4. Доволни по този въпрос са единствено живеещите в Люксембург, Австрия, Швеция, Естония и Германия.

Източник: БТА

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg