България и Гърция имат общи стратегии за развитието на региона

504
България и Гърция имат общи стратегии за развитието на региона, за икономическо и политическо сътрудничество. Това подчерта премиерът Сергей Станишев при срещата му с министъра на икономиката и финансите на Гърция Георгиос Алогоскуфис, съобщи правителствената информационна служба.

Министър Георгиос Алогоскуфис е на работно посещение у нас по покана на министъра на финансите Пламен Орешарски. На срещата присъства и посланика ни в Атина Андрей Караславов.

Министър-председателят изтъкна, че с геостратегическото си положение страните ни имат ключова роля при реализирането на големите инфраструктурни проекти, свързващи стария континент с другите региони. Той отбеляза, че с изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис ще се осигури по-голяма сигурност и на двете държави.

Правителствата на България и Гърция ще продължат изграждането на общи инфраструктурни проекти, модернизиране на транспортната мрежа и комуникациите в пограничните райони и по трасето на европейски коридор 4 (София-Солун), защото удобните връзки още повече ще разширят икономическото сътрудничество. На срещата беше подчертано, че се реализират редица проекти в областта на трансграничното сътрудничество по програма ФАР.

В края на 2005 г. беше открит ГКПП Гоце Делчев-Драма, а предстои и пускането на Ивайловград-Кипринос. Страната ни е представила още два проекта за спогодби за разкриването гранични пресечни точки при Златоград-Ксанти и Аврен-Митриски.

С присъединяването ни към ЕС се наблюдава повишаване на интереса на българския бизнес за инвестиции в Гърция и за създаването на смесени предприятия. Участниците в срещата изтъкнаха, че са създадени добри предпоставки за активизиране на икономическото сътрудничество във всички сфери, включително и за реализирането на български инвестиции в гръцката икономика.

През първото полугодие стокообменът ни с Гърция е 586,8 млн. евро, което е с 28 на сто повече от същия период на миналата година. Това нарежда южната ни съседка на 5-о място в класацията на основните ни външнотърговски партньори след Германия, Италия, Русия и Турция. През 2006 г. търговският обмен нараства с 19,7 на сто.

Увеличават се и гръцките инвестиции - около 1,7 млрд. евро, което е близо 9 на сто от общия обем на преките чуждестранни вложения. Гръцките капитали са предимно в секторите телекомуникации, банковата сфера и индустрията.

По-рано днес министър Алогоскуфис разговаря с министрите на финансите - Пламен Орешарски, на икономиката и енергетиката - Петър Димитров, и на регионалното развитие и благоустройството - Асен Гагаузов.

На срещата между двамата финансови министри е обсъдено трансграничното сътрудничество, реализацията на гръцкия план за подпомагане на Балканите, партньорството между двете ведомства в контекста на ЕКОФИН и задълбочаването на сътрудничеството между митническите администрации. Орешарски и Алогоскуфис подчертаха, че взаимодействието между митническите администрации е много добро, а в данъчната област няма нерешени проблеми.

Министър Алогоскуфис поздрави страната ни за членството в ЕС и правителството за водената от него фискална политика. Той заяви, че е радостен да бъде в България по покана на министър Орешарски, когото определи като един от архитектите на икономическото чудо в България през последните години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg