България и Румъния биха могли да поискат нов план Маршал

1087
България и Румъния биха могли да поискат нов план Маршал

България и Румъния биха могли да поискат прилагането на нов план "Маршал" за възстановяване на своите икономики, смята енергийният експерт професор Атанас Тасев:

България и Румъния сме най-бедните провинции, не случайно използвам този термин, на ЕС и напълно е справедливо ние вече да искаме от ЕС възможност да се приложи един план "Маршал", наречен план "Барозу", за едно бързо възстановяване на нашите икономики и вдигането нивото на доходите и ефективността на цялостната ни икономическа инфраструктура до средноевропейско ниво.

Трябва да се разглеждат структурни подходи в енергетиката, за да може се защитят гражданите от прекалено високия ръст на цените, заяви професор Тасев, като посочи своята прогноза за развитие на ситуацията:

Като сумираме необходимите инвестиции, които трябва да бъдат направени, за да може да бъде приета зелената енергия, а също така и да се стабилизира системата за пренос и разпределение. То всъщност ние в момента спорим за 5 или 6 процента, а до 2020 година, при най-благоприятните сценарии ние ще отиваме на пъти увеличаване на цената на електроенергията.

Професор Атанас Тасев е един от експертите, поканени от Българския енергиен форум за коментар на новата енергийна стратегия на България.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg