България и Румъния очакват да въведат еврото през 2013-2014 г.

485
България и Румъния очакват да въведат еврото през 2013-2014 г.

България и Румъния очакват да въведат общата европейска валута през 2013-2014 г., това пише днес изданието „Айриш сън“. Приемането на еврото за национална валута е един от приоритетите на двете страни и те се опитват да финализират предварителния процес за 2013-2014 г., според икономисти.

Единната валута се използва като средство за плащане всеки ден от около 320 млн. европейци в 15 страни. Тези цифри ще се увеличават, тъй като населението на Централна и Източна Европа, което се готви да приеме еврото като национална валута, е около 120 млн. души, посочва БГНЕС.

Припомняме, че според доклад на Европейската комисия, публикуван на 7 май, Румъния засега е изпълнила само един от критериите за въвеждане на единната европейска валута – този за бюджетната позиция, в който е включен както бюджетният дефицит, така и публичният дълг. Според заключенията на ЕК страната не изпълнява критериите за стабилност на цените, за валутния курс и за условията за конвергенция на обменните курсове в дългосрочен план.

България е изпълнила два от критериите, констатира ЕК в доклада си. Освен бюджетният критерий, са изпълнени и условията, отнасящи се до обменните курсове в дългосрочен план.

ЕК отбелязва, че средната инфлация в Румъния през последните 12 месеца, до март тази година, е била 5.9% - много над референтната стойност от 3.2%, като анализаторите предвиждат, че цените ще продължават да растат и през следващите месеци.

Инфлацията в страните, които искат да въведат еврото, не трябва да надвишава с повече от 1.5 процентни пункта - средното ниво на инфлацията в трите най-представителни страни членки, а бюджетният дефицит трябва да представлява най-много 3% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Условието, отнасящо се до публичния дълг, е той да не надвишава 60 на сто от БВП.

Междувременно, ЕК даде зелена светлина на Словакия да се присъедини към Еврозоната на 1 януари 2009 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg