България и Румъния поетапно влизат в Шенген?

3274
България и Румъния поетапно влизат в Шенген?

България и Румъния да влязат в Шенген с морските и въздушните граници от 25 март догодина, ще препоръча Съветът по правосъдие и вътрешни работи в сряда. Това е записано в проекторешението на съвета на министрите от Европейския съюз, съобщи БНТ.

В проекта пише също, че сухопътните граници трябва да бъдат премахнати не по-късно от 31 юли следващата година.

В проекторешенията на последния за годината на Съвета по правосъдие и вътрешен ред се казва, че ограниченията за ползване на Шенгенската информационна система от България и Румъния отпадат на 31 март 2012. За да влезе в сила решението, то трябва да бъде одобрено от представителите на всички държави.

Досега Холандия се противопоставяше всеки път на разширяването на зоната без граници, като изразяваше загриженост за безопасността й, ако България и Румъния се присъединят.

Дори Финландия, която също като Холандия беше против приемането на двете страни, прие варианта за присъединяване на два етапа - първо с отваряне на морските и въздушните граници и след това на сухопътните.

Не е ясно дали има промяна на холандската позиция, но е оптимистичен знак това, че в проекторешението на съвета са посочени точни дати за разширяването на Шенген.

Миналата седмица на среща на Европейския съвет Холандия отново единствена се противопостави на влизането на България и Румъния в Шенген. Лидерите на страните от ЕС се разбраха да решат през март 2012 г. за присъединяването.

Не изключвам възможността Холандия отново да каже „не”, каза обаче холандският премиер Марк Рюте.

Идеята за поетапно присъединяване беше на полското председателство на Европейския съюз, което се опитваше няколко пъти да реши проблема.


Българският бизнес

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg