България и Румъния привличат все повече инвестиции занапред

689
България и Румъния привличат все повече инвестиции занапред

България и Румъния ще привличат все повече чуждестранни инвестиции, тъй като "австрийските компании са приключили до голяма степен инвестициите си в новите страни-членки на ЕС", а в България и Румъния "се очакват и по-големи сделки". Това е мнението на Роберт Кремличка, директор на консултантската фирма А.Т. Kearney в Австрия, предаде агенция Ромпрес, като се позова на австрийския вестник "Ди пресе".

Австрийското издание публикува индекс на чуждестранните инвестиции през 2007 г., реализиран от консултантската фирма А. Т. Kearney, в който са включени над 1000 от най-големите компании в света.

Централна и Източна Европа губят терен, показва проучването, цитирано от "Ди пресе". Само две държави от тази зона остават в топ 25 - Чехия и Полша, но и двете бележат спад в предпочитанията на инвеститорите. За европейските инвеститори, които представляват една четвърт от всички фирми, участвали в проучването, Източна Европа все пак остава привлекателна, но страни като Румъния, Полша или Украйна не фигурират в топ 10 на предпочитанията им, пише "Ди Пресе".

Според Европейската банка за възстановяване и развитие през 2007 г. преките чуждестранни инвестиции в новите членки на ЕС (тези, които се присъединиха през 2004 г.) са отбелязали лек спад - 24.5 милиарда долара спрямо 24.8 милиарда долара предходната година, а основната причина е, че процесът на приватизация в тези държави до голяма степен е завършил. От друга страна, чуждестранните инвестиции продължават да бъдат много важни за източноевропейските държави, тъй като помагат за балансирането на търговския дефицит, отбелязва изданието.

Румъния и България отсега нататък ще привличат все повече чуждестранни инвестиции, прогнозира Роберт Кремличка от А. Т. Kearney.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg