България и Румъния стават част от Шенген в периода 2011- 2012 г.

493
България и Румъния стават част от Шенген в периода 2011- 2012 г.

Веднага след поемането на председателството на Европейския съюз, Словения започна да работи активно за конкретно уточняване на датите за приемане на България и Румъния в Шенген, съобщава Buissnes.Standart.Ro.

От самото начало страната постави пред себе си като приоритет въпроса за разширяването на границите на Шенген в посока западните Балкани. Страната се зае да покаже пред другите членове важността на силното сътрудничество във всички сфери със страните от този регион.

Тази система за граничен контрол дава възможност на двете най-нови държави - членки на Европейския съюз да признават едностранно документи, издадени в страните от Шенгенското пространство, както и от Швейцария и Лихтенщайн, в случаи на престой на тяхна територия за срок, по-кратък от пет дни.

От полунощ на 20 срещу 21 декември отпаднаха паспортните проверки по границата на Полша, Естония, Литва, Латвия, Унгария, Словения, Словакия, Малта и Чехия. Така Шенгенската зона се разширява до 24 държави, което позволява на близо 400 милиона души да пътуват свободно по земя и вода в европейското пространство.

Шенгенското споразумение е подписано през 1985 г. от правителствата на Белгия, Германия, Франция, Люксембург и Нидерландия с цел да позволят на всички граждани на държавите членки да преминават вътрешните граници свободно, както и да позволят „свободното движение на стоки и услуги".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg