България обяви подкрепа за евроинтеграцията на Македония

919
България обяви подкрепа за евроинтеграцията на Македония

„Само с единни усилия можем да гарантираме устойчивото икономическо развитие на Балканите", каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който разговаря днес с македонския си колега Зоран Ставрески. Министър Дянков е на кратко работно посещение в Охрид, където взе участие и в 11-тата годишна конференция на Македонската фондова борса, информират от Министерството на финансите.

Икономическата ситуация в България, Македония и региона и възможностите за насърчаване на търговско-икономическото сътрудничество бяха основните теми по време на разговора на Симеон Дянков със Зоран Ставрески.

Двамата вицепремиери споделиха виждането, че за излизане от икономическата стагнация са необходими единни усилия на държавите от региона. Те се договориха да обменят информация и експертиза по отношение на механизмите за стимулиране на икономическия растеж след кризата.

България и Македония трябва по-активно да обменят опит и информация по отношение на мерките за преодоляване на негативните ефекти от кризата, които са приоритет и за двете правителства.

Симеон Дянков и Зоран Ставрески дадоха много висока оценка на сътрудничеството между ръководствата и специализираните структури на приходните администрации на България и Македония. От 2009 г. насам са констатирани едва 55 митнически нарушения - предимно контрабанда на цигари в малки количества при внос от Македония.

Възможностите за повишаване на инвестициите, развитието на комуникациите и инфраструктурата, както и туризмът са други приоритетни области на сътрудничество между двете държави. България е сред водещите инвеститори в Македония, но е необходимо да бъде стимулиран стокообменът между двете държави, подчерта министър Дянков пред македонския си колега.

В сегашната ситуация стимулирането на потреблението е най-ефективната мярка за ускорено излизане от кризата, бе общото мнение на двамата финансови министри.

Министър Дянков потвърди българската подкрепа за европейската интеграция на Македония. По думите му, регионът има нужда от стабилност и възможности за устойчиво развитие, които единствено ясната европейска перспектива могат да гарантират. За целта обаче са необходими постоянни усилия и стриктно изпълнение на заложените критерии, допълни българският вицепремиер.

В рамките на разговора двамата се договориха българска бизнес делегация, водена от Симеон Дянков и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, да посетят Македония в средата на годината.

Македонска делегация, водена от вицепремиера Зоран Ставрески, на свой ред ще посети страната ни през есента. Очаква се в средата на май посещение в Македония да направи директорът на НАП Красимир Стефанов.

По-рано в рамките на 11-тата годишна конференция на Македонската фондова борса финансовият министър се спря върху моментното състояние на капиталовия пазар в България. Той запозна участниците във форума и с възможностите за развитие на регионалното сътрудничество във финансовата сфера в Югоизточна Европа.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg