България плаща най-високите екологични данъци в ЕС

464
България плаща най-високите екологични данъци в ЕС

© Pixabay

В България се плащат най-високи екологични данъци като процент от брутния вътрешен продукт, в сравнение с всички останали държави от Европейския съюз. Това показват данните на Евростат.

През 2019 г. размерът на екологичните данъци и такси в ЕС възлиза на 330.6 милиарда евро, което се равнява на 2.4% от БВП на Общността.

В своята методология Евростат характеризира като "екологични" всички налози, чиято база се изчислява на база на някакъв негативен ефект върху околната среда. Това включва четири основни групи дейности - енергетика, транспорт, замърсяване и природни ресурси.


Делът на тези данъци в България е 10.3% от БВП през 2019 г., което ни отрежда първото място. След нас са Гърция (9.8%), Естония (9.6%), Латвия (9.6%) и Хърватия (9.2%).

Най-нискът е делът на екологичните данъци в Германия и Люксембург (по 4.4%).

Измерени като абсолютна стойност обаче, екологичните данъци и такси в Германия са най-високи - 61.1 милиарда евро, или 18.5% от цялата сума за ЕС.

След нея се нареждат Италия (58.7 милиарда евро) и Франция (56 милиарда евро). Тези три държави генерират повече от половината от всички екоданъци в ЕС като абсолютен размер.

В България стойността на данъците с екологичен характер възлиза на 1.9 милиарда евро. Спрямо 2018 г. тя нараства с над 15%, докато общият ѝ размер за ЕС се увеличава с 1.7 на сто спрямо предходната година.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg