България пое председателството на ЧИС

1456
България пое председателството на ЧИС

На 22 октомври 2009 г. в столицата на Азербайджан Баку министърът на външните работи на Република България д-р Румяна Желева участва в 21-ия Съвет на министрите на външните работи на страните членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС), информират от прес центъра на МвнР.

На официалната церемония по време на срещата България пое ротационното председателство на организацията за периода 1 ноември 2009 г.- 31 май 2010 г.

В своето изказване министър д-р Желева постави акцент върху приоритетите на българското председателство. Тя посочи, че не случайно мотото на председателството ни, което в превод на български звучи: „Прехвърляне на мостове, стимулиране на сътрудничеството" (Bridging Sea, Energizing Cooperation) е концентриран израз на тези приоритети.

Министър д-р Желева изрази благодарност към страните-членки на ЧИС за постигнатия консенсус по българското предложение за преминаване към две ротационни председателства в една календарна година, което бе утвърдено от Съвета на външните министри в Баку. Тя подчерта, че българската страна ще продължи да поставя в дневния ред на ЧИС и други организационни въпроси, които по наша преценка възпрепятстват развитието й като автентична регионална организация.

В този контекст министър Желева посочи необходимостта от преоценка на функцио- нирането на работните групи на ЧИС. Тя акцентира също така върху необходимостта от ориентиране на организацията към прагматични действия и най-вече към реализирането на проекти от общорегионална и субрегионална значимост. Областите на сътрудничество като енергетика, туризъм, наука и технологии и „меки мерки за сигурност" бяха специално подчертани от министър д-р Румяна Желева.

Не на последно място българският външен министър подчерта необходимостта от фокусиране на вниманието на Европейския съюз към Черноморския регион в три основни аспекта:

- ускоряване на процеса на стартиране на секторни партньорства в рамките на Европейската политика на взаимодействие със страните от Черноморския регион (т.нар. Синергия);

- съдействие за по-ефективно участие на Европейската комисия и страните със статут на наблюдател към ЧИС и същевременно членки на ЕС като Австрия, Германия, Италия, Полша, Франция, Словакия и Чехия;

- продължаване на диалога на ЕС - ЧИС и възстановяване на редовните работни срещи в Брюксел в този формат.

В края на изказването си д-р Желева подчерта значението на контактите между местните власти в региона на Черно море за създаване на климат на доверие и сътрудничество.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg